Adjuk tovább a lángot!

Sok naptárban hetek, sőt hónapok óta előjegyzett programként szerepelt a Hagyományok hétvégéje. A Jászboldogháza Bartal tanyán május 28-án, szombaton nyolcadik alkalommal megrendezett hagyományőrző nap méltán vívta ki ezt az elismerést, hiszen a programok gazdag tárházában ez évben is minden korosztály megtalálta a kedvére valót.

Az eddigi rendezvények sorában kuriózumnak számít, hogy a Jászföld Hagyományőrző Egyesület és Jászboldogháza Község Önkormányzata ezúttal Jászboldogháza település hetvenedik születésnapjának ünneplésére is invitálta a vendégeket. Városunkat Szatmári Antalné alpolgármester asszony képviselte.

Az ünnepséget megnyitó Szűcs Lajos, Jászboldogháza polgármestere megemlékezett arról, hogy a jászberényi tanyavilágból ötszáz tanyával és háromezer fővel alakult meg az új község, melynek a történelem viharában igazán mozgalmas volt az élete. Méltatta a civilszervezeteket, köztük a több települést is átölelő „Pro Natura”- díjas  Jászföld Hagyományőrző Egyesületet.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a redemptio jelentőségét emelte ki, dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke pedig a jászok ősi nyelvén köszöntötte az egybegyűlteket. „ A vidékfejlesztés nemcsak pénz kérdése, hanem az ilyen rendezvényeké is” – mondta. Elismerően szólt a jászok értékeiről és az értékek megőrzésének eredményességéről. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – idézte Morus Tamást.
Pócs János országgyűlési képviselő tisztelettel szólt mindazokról, akik évről-évre emelik a rendezvény színvonalát. Úgy értékelte, hogy a legfelemelőbb érzés kéz a kézben tenni a közösségért, a Jászságért.
A lengyel testvérváros delegációjának vezetője kedves gesztusként magyarul tolmácsolta Jaworze település üdvözletét.

Pesti Róbert, a Jászföld Hagyományőrző Egyesület elnöke megerősítette, hogy mindenki szívvel-lélekkel dolgozott a nap sikeréért és amellett tett hitet, hogy magyarságunk fennállásának biztosítékai a gyermekeink. Ezt a gondolatot szimbolizálva a kisiskolások hetven piros, fehér, zöld színű léggömböt engedtek az ég felé.

A műsorokban résztvevők felsorolása túllépi a tudósítás kereteit. Felléptek hagyományőrző csoportok, bemutatkoztak az óvodások és iskolások, délben jó ebédhez szólt a nóta, megismerkedhettek az érdeklődők a hagyományos szakmákkal, sőt ki is próbálhatták kézügyességüket. A lovas sportok szerelmesei a fogathajtó versenyen biztathatták a paripákat, s az ínycsiklandó ételek között a fogyókúrát is másnapra halasztottuk.