Széles választék az állásbörzén

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Jász-Nagykun Szolnok megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztálya által megrendezett jászsági állásbörze, amelyen 25 munkáltató több mint 900 álláslehetőséggel, képzésekkel és tanácsadással várta az érdeklődőket.

Tóth János osztályvezető köszöntötte beszédében dr. Németh Mónikát, a Jász-Nagykun Szolnok megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási főosztályvezetőjét, Csányi Pétert a NAV osztályvezetőjét és dr. Dobos Róbertet, a Jászberényi Járási Hivatal vezetőjét valamint a munkáltatókat és az álláskeresőket. Elmondta, hogy az állásbörzét a megnövekedett munkaerő-piaci igények ismeretében szervezték.

Dr. Dobos Róbert megnyitó beszédében elégedetten nyilatkozott a jászsági foglalkoztatási mutatószámokról. A regisztrált álláskeresők száma 2731 fő jelenleg, ez 13%-al kevesebb mint az előző év azonos időszakában. Az úgynevezett relatív mutató (a regisztrált álláskeresők és a munkaképes korú lakosság aránya) 4,8%. A Jászságban ez Jászberény városban a legkisebb, már 3% alatt van. A meglévő álláslehetőségek mellett kiemelte a Foglalkoztatási Osztály képzési ajánlatait, amelyek minden eddigi állásbörze lehetőségéét is felülmúlták. Az álláskeresők ezen a napon 46 képzési ajánlat közül választhattak. A hivatalvezető kiemelten ajánlotta az Ifjúsági Garancia programot, a 25 év alattiak támogatási lehetőségeit. Azok a fiatalok, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, elhelyezkedéshez, munkatapasztalat szerzéshez, tanuláshoz kaphatnak segítséget.

Csányi Péter felhívta a figyelmet az ügyfélkapu regisztrációra, mivel 2017-től az adóbevallás, kormány által elkészített tervezetének elfogadása elektronikus felületen történik meg. Így, akinek nincs ügyfélkapuja, jövőre nem tudja elfogadni az adóbevallását sem. Az állásbörze alatt a NAV standján tehették meg a regisztrációt, illetve erre a későbbiekben a kormányablaknál és az okmányirodában is lehetőség van.
A teltházas eseményen – a délelőtt folyamán 622 érdeklődő jelent meg –, leginkább operátori (249), gyártássori összeszerelő (140) és targoncavezetői (81) álláslehetőséget kínáltak a cégek. Emellett a szakképesítéssel rendelkezők például lakatos, hegesztő és lakberendező munkára is vállalkozhattak. Volt kínálat mérnökök részére, valamint műszakvezetői pozíció betöltésére is.

A külföldi munkavégzés után érdeklődőknek az EURES tanácsadás nyújtott segítséget.