Válótársakból lakótársak

A Furcsa pár női verzióját február végén láthatták a berényiek, vasárnap pedig a férfiak szempontjából ismerhették meg a szinglilét előnyeit és hátrányait a Lehel Film-Színházban.

Neil Simon jól ismert történetét Örkény István fordításában mutatták be a Szolnoki Szigligeti Színház művészei vasárnap este, köztük a Jászai Mari-díjas színművésszel, Kautzky Armanddal. A léha, trehány újságíró szerepét alakító színész ugyan a való életben boldog házasságban él, de meggyőző volt bukott férjként és apaként. 

A sztori az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városában, New York-ban játszódik egy hamisítatlan legénylakásban. Itt él Oscar, az elvált agglegény penészes szendvicsek és szennyesek társaságában, ami barátait sem zavarja különösebben, sőt, szívesen ülnek végig éjszakába nyúló pókerpartikat alkoholtól kábultan a sűrű cigifüstben. Ebbe a számára idilli környezetbe fogadja be válófélben lévő barátját, Félixet, akit az öngyilkosság széléről ránt vissza. A meggyötört, kirúgott férfi örömmel veszi Oscar felajánlását és mindent megtesz, hogy tisztán, sőt, sterilen tartsa a lakást és naponta friss menüsort rittyentsen. Ezért aztán egyik összetűzés szüli a másikat. De a második felvonásban megérkeznek a furcsa páros megmentői, a nők!

Gwendolynt és Cecilyt, a két kikent-kifent csábító nőcit azonnal magával ragadja Félix elesettsége, és lepereg róluk Oscar nyomulós szövege és obszcén beszólásai. A humoros beszólások és a pajzán jelenetek a második felvonásban még inkább nevetésre bírták a közönséget, akik az este folyamán Félixtől mélyen szántó lelkizést is hallhattak a válás pokoli bugyrairól. Amikor véget vet Oscarral köttetett „házasságának” is, így búcsúzik legjobb barátjától: „házasságok jönnek, mennek, de a péntek esti pókerpartit ki nem hagynám!”