Szentkúti zarándoklat

Hosszas szervezés után május 19-én, csütörtökön útra kelt egy 15 fős csapat Jászapátiról, hogy gyalog tegye meg az utat a jászok Mátraverebély-szentkúti búcsújára. A külső és belső utat fr. Peregrin, a nemzeti kegyhely igazgatójának vezetésével járták be.

Egy évtizedekkel ezelőtt megszakadt hagyományt elevenítettek ezzel fel. A vasárnapi mise és körmenet után átadták a jászkapitányok Hit és Hagyomány díját is.
„Gyere, mert vár az út: a külső és a belső! Indulj el a hegyek felé, az igazság és az irgalom forrásához! Gyere, mert vár a kút: a hegyek között és a lelked mélyén!
Indulj a Cserhát szelíd völgyébe, indulj őseink fogadalma szerint az örök életre szökő forrás vizéhez!” – ezzel a felhívással indult 70 év után a gyalogos zarándoklat.

A bátor és elszánt 15 zarándok a négy nap alatt összesen 88 km-t tett meg. Egyes napokon ez a létszám akár meg is duplázódott. A legkisebb zarándokló 11 éves, a legidősebb 67 éves volt. A szervezők nagy örömére a jászapátiak mellett más jász településről is voltak résztvevők.  Többen azért vállalkoztak erre a megpróbáltatásokkal teli útra, hogy megtapasztalják azt az élményt, amiről a nagyszüleik oly nagy szeretettel és boldogsággal meséltek nekik. Az út során a lelki feltöltődéshez nagy segítséget nyújtott Peregrin ferences testvér jelenléte.

„Utolsó szakaszunk csupán néhány kilométer volt, mégis az egyik legfontosabb része a zarándoklatnak, hiszen ezen a napon érkeztünk meg a végső kúthoz, a végső állomáshoz. Énekelve gyalogoltunk a kegyhely felé, majd a misével lezárult az addig oly hosszúnak tűnt út. Nagyon boldogok voltunk vasárnap, elvégre megérkeztünk a célunkhoz – lelkileg és fizikailag –,  de a szívünkben csak ott volt egy csöppnyi bánat, hogy így a közös élményeink is lezárulnak. Éppen ezért megfogadtuk egymásnak: jövőre együtt, ugyanitt, ugyanekkor!” – áll a jászapáti katolikus gimnázum tanulóinak élménybeszámolójában.