A múlt század grafikusai

A múzeumi világnap alkalmából május 18-án, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Rékassy Csaba és Kovács Tamás Munkácsy-díjas grafikusok alkotásait mutatta be. A kiállítás anyaga Molnár Tamás műgyűjtő magángyűjteményéből származik.

A világnapot 1977. május 18-án a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa álmodta meg azzal a céllal, hogy a múzeumok által végzett tevékenységre és társadalmi szerepükre felhívja a figyelmet. Ez ünnepnap is a múzeumi dolgozók számára – hangzott el Gattyán Adrienn Zóra nyitóbeszédében. A művészettörténész a most kiállító grafikusok életútjának bemutatásával közelebb hozta a közönséghez az alkotásokat.

Kovács Tamás született grafikus, „úgy rajzol, ahogy más lélegzik” – ilyen szavakkal illette írásában Somogyi Győző. A grafikus kísérletezett a korai komputer grafikával, ezekből nyers, közvetlen alkotások születtek. Munkásságában Kondor Béla szellemiségét hordozta. A sikerrel nem törődött, így életművének felmutatása az utókorra maradt. Csúcsteljesítménye az 1977-es Ady társaságban című rézkarcolata.

Rékassy Csaba „Nem biztos, hogy grafikusnak született. Az sem, hogy ebben a században kellett volna élnie.” Megay László rézkarcnyomdász így emlékezett meg a Rékassy Csaba: Könyves könyv című írásában a művészről. Érdekes megközelítés, hiszen számos elismeréssel gazdagodott élete során Rékassy. A Magyar Nemzeti Galéria és a Szolnoki Damjanich János Múzeum őrzi munkáit. Különleges alkalom, hogy idén Jászberényben is megtekinthetjük néhány alkotását. Rékassy 1963-ban már kiállította képeit. Objektívan és realisztikusan ábrázolt, szerzetesként élt, de a rézmetszés – azon a fokon, ahogy ő művelte – ezt meg is követelte tőle. Célja az volt, hogy gondolkodásra tanítsa az anyagot és megtanulja az anyag gondolatait. Több technikával próbálkozott, nem is sikertelenül. Fa- és rézmetszetekkel, kerámiatárgyakkal, tűzzománccal, festéssel és merített papírral is dolgozott. Rékassy munkáiban nagy szerepet kaptak a mechanikus szerkezetek, de közkedvelt témája a svájci sapkás öreg szakik groteszk ábrázolása is.

A színvonalas kiállítás megtekintése alatt a Hamza múzeum vendégszeretetét élveztük.