Fejlődő városközpont

Szerdán délután 16 órakor a Lehel Vezér szobornál várta Hajnal-Nagy Gábor képviselő az 1. számú választókörzet lakóit, hogy egy séta keretében közösen megtekintsék az elmúlt egy év alatt történt fejlesztéseket és felmérjék a hiányosságokat, majd a bejárást követő fórumon megbeszéljék azokat.

A bejáráshoz csatlakoztak a V.V. Nonprofit Zrt. vezetője és munkatársai, önkormányzati képviselők illetve irodavezetők, a főépítész, közterület felügyelők, a sajtó képviselői valamint néhány körzetlakó. Hajnal-Nagy Gábor elmondta, hogy telefonon illetve személyesen is többször felkeresik a körzetet érintő ügyekben, most is voltak olyanok, akik nem vettek részt a sétán, de telefonon előzetesen jelezték észrevételeiket.

A belvárosban több helyen előfordult az elmúlt napokban a közvilágítás terén probléma. A képviselő elmondta, hogy az ÉMÁSZ szakemberei karbantartást végeznek, ez okozza a világítás esetleges hiányát. Egyes lakók korábban felháborodásuknak adtak hangot, mert a városvezetés eltávolíttatta a tulipános hídról az úgynevezett szerelemlakatokat. Hajnal-Nagy Gábor a helyszínen tájékoztatott, hogy az intézkedés azért történt, mert a fémszerkezetre helyezett lakatok károsították, lekoptatták a festéket. Tervek szerint a táncház hátsó kerítését hamarosan esztétikusabbra cserélik, és ott alakítanak ki egy kifejezetten erre a célra szolgáló felületet. A Víz utcában néhány környéken lakó csatlakozott a bejáráshoz, akik kifejtették panaszukat, miszerint a gyakori szabadtéri rendezvények illetve a Nádor utcai vendéglátóegység koncertjei zavarják nyugalmukat. A képviselő elmondta, hogy a büfé környezetében már többször végeztek zajmérést, megígérte, hogy a jegyző újabb intézkedést fog végrehajtani az ügyben. A Margit-sziget zenés rendezvényeit el kell viselniük a lakóknak, addig, amíg a főtér át nem alakulhat rendezvénytérré és akkor majd ott történnek a hasonló megmozdulások – bár valószínű a zaj onnan is áthallatszik majd a környékre. A Margit-szigetet a város a későbbiekben elsősorban sport célra kívánja hasznosítani. A jövőben majd talán sikerül futószőnyeggel borítani a sziget körútját, mely jelenleg is sok aktív életet élőnek biztosít kikapcsolódási, mozgási lehetőséget.

A Riszner sétány szinte járhatatlan állapotú útját többen kifogásolták. A hepehupás macskakőborítás egyaránt veszélyes a kerékpárosok és a gyalogosok számára is. Ez a terület az eredeti folyó medrén épült így a laza talajszerkezet miatt cölöpös alap megerősítés szükséges, melyre rákerülhet egy a forgalomhoz méltó burkolat. A tervek idei elkészítését szorgalmazza a képviselő. A Zagyva növényi burjánzása is ismét előtérbe került. A képviselő elmondta, hogy a kinti zsilipet a szennyvíztisztító rekonstrukciója miatt le kellett zárni, ezért jelenleg nem mozog a víz a belső szakaszon. Ismertette azt is, hogy a városi folyószakaszt hamarosan horgászvízzé fogják nyilvánítani. A part gyakoribb, alaposabb rendbetételéhez való közbenjárást is kérték a környék lakói képviselőjüktől. A Mártírok, Jókai utcák, majd a Rákóczi út érintésével tért vissza a csapat a belvárosba. A Rákóczi út kapcsán felháborodásuknak adtak hangot a lakók az út minősíthetetlen állapota miatt. Hajnal-Nagy Gábor elmondta, hogy a Rákóczi út, a Kossuth út, a Thököly út és a Gyöngyösi út állami fenntartású utak, ezeket nem a városnak kell felújítani. Két évvel ezelőtt kérték a közútkezelőt mérje fel ezek állapotát és készítsen tervet a költségekre. Ez akkor 650 millió forintba került volna. Amint megépül a várost elkerülő körgyűrű, ezek az utak átkerülnek a város tulajdonába, akkor indulhat a rekonstrukciójuk, melyhez az anyagi fedezetet a város saját költségvetésből illetve pályázatokból kíván megoldani. Az önkormányzat viszont már idén szeptemberben beadja a pályázatot például a saját fenntartású Vaspálya utca felújítására.

A bejárást követő lakossági fórumra a Lehel Vezér gimnázium 13-as termében került sor. Itt Alvári Csaba főépítész diákkal kiegészített előadásában tájékoztatta a megjelenteket a belvárost érintő fejlesztésekről. Megtekinthettük a több százmillió forintos pályázati pénzből megvalósuló Szabadság téri körforgalom tervrajzát, a Holló András utca, Déryné utca rekonstrukciós terveit. A Zoltán utca és a polgármesteri hivatal között nyíló sétáló utca impozáns rajzát is láthattuk csakúgy, mint a buszpályaudvar helyén kialakítandó park terveit. Az ábrákból kitűnt, hogy jelentős zöldterület növelés várható a városközpontban a Fürdő utcai parkhoz hasonló szép, új térburkolatokkal, esztétikus utcabútorokkal. A Malom rendezvényház monumentális épülettervét is megtekinthettük szintúgy a már készülő ügyészségi épület látványtervvel. A bíróság épülete is hamarosan megszépül. Elhangzott, hogy járdafelújítás lesz a Thököly és a Serház utcákban, a kerékpárút megépül a Gyöngyösi úttól a Megyeház utcáig.

A kerékpáros közlekedés szabálytalanságaira már a lakók hívták fel a figyelmét a képviselőnek és a jelen lévő dr. Körei-Nagy József rendőrkapitánynak. A Lehel Vezér tér járdáján közlekedő biciklisek, a szabályokat figyelmen kívül hagyó száguldozó elektromos kerékpárosok egyaránt veszélyesek. Hajnal-Nagy Gábor elmondta, hogy a zebrák előtt kihelyezett táblákkal próbálják a helyes cselekvésre felszólítani a két keréken közlekedőket, eddig sajnos nem sok sikerrel. Kérte az autósok fokozott figyelmét is a járdák kereszteződésében. Az autóval rendelkező városlakók problémája a belváros parkolási hiányossága. Van, aki nem tud kijönni saját udvarából a kapuja elé parkírozók miatt. A képviselő lehajtható, mobil parkolást tiltó eszközt javasolt kihelyezni. Az egyik felszólaló a zöld területre kihelyezett parkolást akadályozó oszlopok szabályosságáról, illetve a ház és az út között terület parkosításáról érdeklődött. Lányi László irodavezető elmondta, hogy a házak előtti szakaszok zöld területként vannak nyilvántartva, ösztönzik azok parkosítását, ezeket a területeket nem lehet parkolásra használni. A kapubejárót engedélyeztetést követően azonban szélesebbre lehet venni, alkalmassá téve két gépkocsi számára is. Hajnal-Nagy Gábor hozzátette a zöld területek növelése feladat a városban, a pályázatok szigorú feltétele is a nagy aranyú parkosított felületek tervezése. Az új parkok öntözőrendszerrel ellátott zöld felületeket jelentenek, melyek funkciójukban, esztétikai megjelenésükben a hozzájuk kapcsolódó fejlesztésekkel jelentős életminőségbeli előrelépést jelentenek majd a városlakók számára. A parkolási gondokon enyhíthet a Thököly úti és a Fürdő utcai parkoló rekonstrukciója, illetve folyamatban van egy ingatlancserére irányuló tárgyalás a Conselve parkolóhoz kapcsolódóan. A belváros fogalmában legjelentősebb változást az elkerülő út elkészülte hozná meg, mellyel kapcsolatban ezen a fórumon is elhangzott érdeklődő kérdés. Hajnal-Nagy Gábor hangsúlyozta, hogy az út ügy folyamatosan előtérben van. A projekt olyan fázisba érkezett, hogy az építkezéshez azonnal hozzá lehet kezdeni, amit a hozzárendelt források megérkeznek. Az elkerülő út megépítésével valódi nagyarányú fejlesztéseket lehet megvalósítani a városközpontban, mely Jászberény lakói számára egy élhetőbb, szebb város képét vizionálja.