Harmonikus képi világ

Szente-Szabó Ákos festőművész egyéni tárlattal első ízben mutatkozik be Jászberényben. Az Aranyfüst című kiállítást a művész barátja dr. Szilágyi B. András művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe szerda délután a tárlat helyszínéül szolgáló mozi galériában.

A bemutatott tizenhat alkotáson keresztül kaptunk bepillantást Szente-Szabó Ákos művészetébe. A szűk keresztmetszet ölelésében tükröződik a művész személyisége, a képekben filozófiai mélységet, személyesen átélt pillanatokat fedezhet fel a szemlélő. Monumentális pasztell képei, magas technikai színvonalon vászonra vitt olajképei időn és téren kívüli gondolatokat ébresztenek. Realisztikus portréi és tájképei mellett a szimbolizmus is helyet kap művészetében.

Dr. Szilágyi B. András egyetemi tanárként nap, mint nap szembesül azzal a ténnyel, hogy a mai fiatalokat nehéz festményekkel lenyűgözni, a figyelmüket hosszabb időre fogva tartani. Nem is csoda, hogy érzéketlenebbek lettünk a képi művészetre, hiszen a digitális technikának köszönhetően az agyunkat szinte feldolgozhatatlan mennyiségű vizuális inger éri. Ma egy hét alatt látunk olyan mennyiségű képet, mint a múlt embere évtizedek alatt. Tekintetünk pár másodperc alatt átsiklik a képeken, a vizuális inger nem érint mélyen, nem okoz maradandó hatást. A médiában látott villanások csak felszínes élményt adnak. Úgy fogyasztjuk a látottakat, mintha csak a habot ennénk a süteményről, a lényeget, a tésztát a tányéron hagyjuk.
Szente-Szabó Ákos festményei mellett érdemes hosszabb időt eltölteni, képi világával töltekezni. A Szolnoki Művésztelep alkotójának érzelmekkel telített munkái egy lassabban folyó, harmonikus világba visznek.

A kikapcsolódást Perediné Czibolya Éva éneke és Jáger János gitárjátéka, hangulatos zenei műsora tette teljessé.