Darázs Árpád emléknap

Darázs Árpád zenepedagógus, karnagy, karmester, Jászberény díszpolgára 1922-ben született Jászberényben. Szülőháza ma is áll a Korcsolya utcában. 1933 és 1941 között a Jászberényi Királyi Állami József Nádor Reálgimnáziumban, a mai Lehel Vezér Gimnázium jogelőd intézményében tanult.

1941-től 1946-ig Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatott felsőfokú zenei tanulmányokat. 1956-ban családjával együtt elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. 1966-tól 1986-ban bekövetkezett haláláig a Dél-Karolina Egyetem professzoraként amerikai zenetanárok százait nevelte a zene szeretetére és szépségére. Idén májusban Darázs Árpád dél-karolinai tanítványainak kis csoportja egy közép-európai koncertkörút részeként Magyarországra érkezik. A Darázs-tanítványok a mai napig a legnagyobb szeretettel és tisztelettel emlékeznek egykori professzorukra, ezért különösen nagy öröm számukra, hogy május 25-én (szerda) néhány órára Jászberénybe is ellátogatnak.
A Darázs Árpád Emléknapon 16 órakor a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktáblánál, majd ezt követően kb. 17.15 órakor a Korcsolya utcai szülőház emléktáblájánál tartunk koszorúzással egybekötött megemlékezést. Eső esetén az ünnepség 16 órakor kezdődik a Déryné Rendezvényházban. Ezután helyezzük el a koszorúkat a két emléktáblánál.

Tisztelettel hívunk a megemlékezésekre minden érdeklődőt. Emlékezzünk az amerikai vendégekkel együtt arra a kiváló muzsikusra, akinek a pályafutása Jászberényből indult el és az ún. Kodály-módszer egyik legkiválóbb képviselőjeként az Újvilágban ért el jelentős eredményeket.

Kiss Henriett
zenetörténész, az emléknap szervezője