Védjegy a Jászsági minőségre

A Jászságban előállított kézműves termékekben megjelenő ősi tudás és tapasztalat kiemelésének és megismertetésének szándékával jött létre egy minőségbiztosítási rendszer, melyről Keresztesi János, a kezdeményezés kommunikációs felelőse tájékoztatta lapunkat.

A jászok úgy tudták megőrizni identitásukat, hogy közben tökéletesen integrálódtak a befogadó társadalomhoz. A Jászságban előállított magas minőségű hagyományos kézműves termékek, helyben termelt élelmiszerek és kiemelt színvonalú szolgáltatások érdemesek arra, hogy mind az itt élők, mind a hozzánk látogatók – egységes jelzésnek köszönhetően –, felismerjék azokat. Erre legalkalmasabbnak tűnt egy több régióban már sikeresen működő minőségbiztosítási rendszer kidolgozása és meghonosítása. A 2013 év végén megfogant ötlet mostanra öltött testet. Jászapáti háttérmunkájával elkészült a szabályozási és követelményrendszer, megszületett a logó mely a termelők és a vevők, a szolgáltatást igénybe vevők számárára egyaránt garantált minőséget jelez.
A program első körében a Jász Piacért Egyesület kap kiemelt szerepet, mely felkeresi a kistermelőket, illetve várja a jelentkezőket. A jelölt termékeket egy komoly szakmai zsűri ellenőrzi és bírálja. Elsősorban olyan speciálisan a régióhoz köthető élelmiszerek kaphatnak jelzést, mint a perkelt torta, a csiramálé, a pandúrgulyás vagy az itt jelentős hagyománnyal bíró méhészeti termékek. A csomagolásra matrica formájában felkerülő logó olyan minőséget jelöl, mely tudatja a világgal, hogy a Jászságban készült, ellenőrzött termékről van szó.

2016-05-18_00002.jpg

A rendszerbe várják azon termelők jelentkezését, akik garantálni tudják hosszú időn keresztül változatlan magas minőségű produktum előállítását. Aki úgy gondolja, hogy terméke megfelel a fenti követelményeknek, és szeretné megkapni a minősítést, az a keresztesi.janos@jaszbereny.hu e-mail címen vagy személyesen a Tourinform irodában, Keresztesi Jánosnál jelentkezhet.

Városunk a turizmus fejlesztésére nagy figyelmet fordít, ezért a minőségbiztosítás második szakaszában az idegenforgalommal szorosan összefüggő ágazatok, mint a szállás, az éttermi szolgáltatások, a hagyományőrzés kaphatnak a magas színvonalat bizonyító megjelölést. A minőségbiztosítási rendszer garanciát nyújt régiónk szolgáltatásainak, termékeinek kiválóságára és talán ezzel is sikerül felkeltenünk a kíváncsiságot egyedülálló környezeti szépségeink felfedezésére, a hagyományos jász kultúra és gasztronómia megismerésére.