Ünnepet varázsoltak Portelekre

Portelek Jászberénytől nem messze lévő csendes kis település. Sokan ismerik. Szerencsére az a hír is sokakhoz eljutott, hogy a pünkösdi hétvégén, május 14-én, szombaton batyus bált rendeznek.

Szabó Ferencné Marcsi, a Jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ porteleki fiókkönyvtárosa úgy gondolta, hogy egy kis mozgalmasságot igyekszik vinni a település életébe a bállal, amire húsz év óta nem volt példa. Ő maga sem számított arra, hogy az érdeklődés ilyen nagy lesz, ugyanis első körben több mint hetven fő iratkozott fel a batyus bálra még év elején. A gondolatból tett lett, s csatlakozott melléje – a szervezéshez – még egy kedves, lelkes hölgy Palócz-Bakos Ilona, a jászberényi könyvtár munkatársa.

Ők ketten vállvetve és még több porteleki segítővel sikeresen megszervezték a mulatságot múlt szombaton.
A hétvége időjárása nem a melegről és a sok napsütésről szólt, izgalomban tehát ilyen szempontból sem volt hiány, hiszen a programot főként szabadtérre tervezték. A helyszín a porteleki egykori általános iskola termei és az udvaron felállított sátor volt.
Az eső szombaton estére elállt, a nap is itt-ott megmutatkozott. A résztvevő korosztály széleskörű volt, családok érkeztek kisgyermekeikkel, idősebbek, fiatalok, helyiek és jászberényiek egyaránt.
A vendégeket a szervezők nevében Palócz-Bakos Ilona köszöntötte először, majd Balog Donát Portelek önkormányzati képviselője szólt a megjelentekhez:

„Köszönöm, hogy eljöttek. Fontos kiemelni, hogy egy kezdeményezés mit sem ér, hiába a lelkes szervezők, ha nincs érdeklődő közösség. Itt viszont volt, köszönet érte. Ez is jól mutatja, hogy egy elképzelésből hogyan lesz tett. Ez példamutató magatartás.” – fogalmazott Balog Donát, aki üdvözölte a jászberényi önkormányzat megjelent képviselőit is: Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, Bohárné Bathó Rozáliát és Sipos Zoltánt.
A folytatásban Palócz-Bakos Ilona szervező köszönetét fejezte ki Balog Donátnak, a település önkormányzati képviselőjének, a Jászkerület Nonprofit Kft.-nek a rendezvény támogatásáért.
„Könyvtárunk új vezetője Kovács Péter nagy hangsúlyt fektet a porteleki fiókkönyvtár fejlesztésére. Tavasszal leltároztunk, sok új könyv került ide, s a bál bevétele is a fiókkönyvtár fejlesztésére fordítódik majd. Köszönjük Tóth Józsefnek, a Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezető igaztójának is a támogatást, aki tervezi, hogy a nyáron Porteleken mozifilmek vetítése is a programok között szerepel majd. Szerettünk volna ünnepet varázsolni Portelekre. Először nem tudtuk mit vállalunk, hiszen sok váratlan fordulattal álltunk szemben, de minden nehézséget megoldottunk. Köszönjük a helyiek segítő közreműködését, hozzáállását.” – foglalta össze Palócz-Bakos Ilona, aki Böjte Csaba testvér gondolataival zárta megnyitóbeszédét: „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.”

A megnyitó műsorban felléptek – több produkciót előadva – a Móri Márta táncpedagógus vezette jászberényi Mozgásvilág Táncklub növendékei, név szerint: Szabó Sára, Csillik Ágnes, Kátai Viktória. Az ügyes, fiatal lányok kellően megalapozták a hangulatot a ritmusok kedvelőinek, nagy tapsot kaptak. Mint ahogyan táncra hangolta a jelenlévőket a farmosi Király házaspár is, akik amatőr táncosok, mint vallják saját kedvtelésükre foglalkoznak a mozgással. Több produkcióval léptek ők is a bál résztvevői elé.
A közönségzenét Detvai Gyula szolgáltatta a május 14-i porteleki bálon. Időközben a batyuból előkerültek a finomságok: ki, mit hozott magával. Volt ott enni- és innivaló bőven. Aki táncolt, az biztosan nem fázott. Egy bál kihagyhatatlan része a tombolasorsolás, ami ezen a rendezvényen sem maradt el. Fortuna sokaknak járt a kedvében.

Mindent összegezve: aki ott volt, jól érezhette magát, s talán bízhat abban, hogy nem kell újabb húsz esztendőt várnia a következő bál eljöveteléig.