Égbe emelkedett harsonaszóval

Május 8-án délelőtt ünnepre gyűltek össze a portelekiek településük templomában, melyet Jézus mennybemenetelének tiszteletére szenteltek föl 1900-ban.

A templombúcsú ünnepi szentmiséjét Szántó József apátplébános celebrálta, aki szentbeszédében arra bíztatta a híveket, hogy nyissák meg szívüket Isten előtt, itt, Portelken is. „Nem tudjuk, nem ismerjük a jövőt, de lényegtelen is, hiszen Isten gondot fordít ránk”… s megígérte, hogy velünk marad az idők végéig. Az apát imádságba foglalta a híveket, hogy még inkább szítsa fel a Szentlélek szívükben a tüzet, a világosságot, és megértsék azt a távlatot, jövőt, amit nekik szánt. Ahogy a zsoltár válasza is szólt, ekképp foglalható össze az ünnep üzenete: „Ujjongás közt ment föl Isten, az Úr égbe emelkedett harsonaszóval.”

A búcsúi körmenet ezúttal elmaradt, az ekkor szokásos imák, himnuszok és énekek viszont annál ékesebben szóltak, már csak az orgona elcsukló hangja zavarhatta a füleket. Remélhetőleg hamarosan sor kerülhet a hangszer javítására is.