Negyedszázados a Hajta gyalogtúra

Talán önmagunk ismétlésének tűnik, de a tavalyi évhez hasonlóan ugyancsak azt kell írnunk, rekordszámú túrázó vágott neki az elmúlt szombaton a 25. jubileumi Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúrának. Még a szervező Jászberényi Triatlon SE tagjai sem számítottak 640 érkezőre, ezért a teljesítők egy része csak később veheti át névre szóló oklevelét és a teljesítést igazoló kitűzőt.

A negyedévszázados múltra visszatekintő túra Jászberény határának legszebb tájain, a vizekkel szabdalt Zagyva ártéren, virágos mezőkön, szőlők és szántóföldek, rendezett és elhagyott tanyák, ligetes erdők, virágzó akácosok mellett kalauzol végig.
A szép környezethez idén is ragyogó időjárás társult, mely mozgásra késztette az itt élő népes rovar és madárvilágot is. Kis szerencsével lencsevégre is kaphatták őket a lelkes természetbúvárok.  Az előző évekhez hasonlóan most is két távból választhattak a vándorok az állatkerti rajtnál. A vállalkozó kedvűeknek a szervezők indítottak egy 26 kilométeres terepfutó rajtot is.  A rövidebbik útvonalat, a tíz kilométeres távot most is jóval többen választották, pedig a még barátságosnak mondható 26 kilométernyi távolság nyújt valódi képet a Hajta környezetének valódi szépségeiről. A hosszabbik szakaszon köszön vissza valamelyest az a változatos flóra és fauna, mely az érintetlen Jászságot egykor jellemezte a maga mocsárvilágával, az ártéri ligetekkel, az ott otthonra lelő madarakkal, rovarokkal.

2016-05-07_00008.jpg

Mindkét szakasz kényelmesen teljesíthető volt, maradt idő nézelődésre, az ellenőrző pontoknál pihenésre, a kerekudvari fotókiállítás megtekintésére. A megfáradt túrázókról a szervezők frissítővel is gondoskodtak. Kerekudvarnál, Nagy Ferencék tanyájánál és a célban a tavaly már jelesre vizsgázott módszer szerint szalonna és friss kenyér, fröccs is várta a vándorlókat. A gyerekeknek természetesen a csokoládé okozott örömet és adott friss lendületet, az ásványvíz pedig gyorsan fogyott a nyáriasan meleg időben. Nagy Ferenc még egy tányér meleg étellel is megkínálta a tanyájára betérőket.

A túra országos elismertségét az is mutatja, hogy nem csak a környező településekről, de Szolnokról, sőt még Tolna megyéből is érkeztek túrázók. Ők mesélték, hogy maximálisan elégedettek voltak a szervezéssel és örömmel fedezték fel a jász táj szépségeit, melynek változatossága meglepetést okozott számukra. Számos társukhoz hasonlóan megígérték, jövőre visszatérnek.