I. Jászberényi Rendészeti Nap

Sikeresen indult útjára vasárnap városunkban egy újabb rendezvénysorozat. A Jászberényi Rendőrkapitányság és a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében megrendezett I. Jászberényi Rendészeti Nap születésének körülményeit dr. Körei-Nagy József rendőrkapitány köszöntőjében megosztotta a jelenlévőkkel.

Dr. Körei-Nagy József kezdeményezésével Fózer Tibor, a Kirendeltség vezetője azonosulva, a  rendőrség és a tűzoltóság napjának önálló városi megünneplését határozták el az eddigi központi ünnepségeken való részvételen túl. Mivel a „kéklámpások” munkája sok ponton találkozik, ezért meghívott vendégként fogadták a mentősöket is.

Az ötlet támogatók nélkül nem válhatott volna valóra. A nemes célt dr. Szabó Tamás polgármester elsőként karolta fel azzal az elvárással, hogy a civil szféra számára is tegyék lehetővé a programokon való részvételt. A Jászkerület Nonprofit Kft vezetője, Tóth József is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az önzetlenség, a lokálpatriotizmus és a barátság jegyében Jászberény Város Önkormányzatán túl térségünk országgyűlési képviselője, vállalkozói, civil szervezetei, sőt Kladiva Imre jászapáti apát plébános is adományaikkal biztosították a tárgyi feltételeket.

A szabadtéri rendezvények korlátlan uráról, az időjárásról sem szabad megfeledkezni, mert ezúttal örvendetesen kegyes volt.

A hagyományteremtő eseményre a mecénásokon túl mind a tizennyolc jászsági település polgármestere is meghívást kapott, s hogy a Jászság megbecsüli a rendvédelmi szerveket azt jól tükrözi, hogy sokan személyes megjelenésükkel emelték a rendezvény rangját. Városunk vezetőségéből  dr. Szabó Tamás polgármesteren túl Hajnal-Nagy Gábor és Szatmári Antalné alpolgármesterek, Nagy András és Balog Donát bizottsági elnökök, valamint Bohárné Bathó Rozália képviselő asszony is elfogadták a meghívást.

Drávucz Katalin Jászladány, Farkas Ferenc Jászapáti, Mozsár Lászlóné Jászágó, Sári Ferenc Pusztamonostor, Dr. Szerencsés István Jászdózsa, Terjéki Tünde Jászjákóhalma és Zelenai Tiborné Jászfelsőszentgyörgy polgármesterei személyesen jelentek meg. Jászalsószentgyörgy, Jászárokszállás és Jászboldogháza alpolgármesterei útján képviseltette magát, Jászfényszaru pedig bizottsági elnökét delegálta. A rendészeti szervek munkáját segítő polgárőr egyesületek vezetőit is a megjelentek között fogadhatták a szervezők.

A Palotási János Zeneiskola Fúvószenekarának műsora azokat is a Margit-szigetre csalogatta, akiknek a figyelmét addig elkerülte az esemény. Hamarosan benépesült a sziget és Pócs János országgyűlési képviselő megnyitotta az I. Jászberényi Rendészeti Napot. Tiszteletét és köszönetét fejezte ki a másokért dolgozó hivatásos állománynak, akik úgy mentenek életeket, hogy közben a sajátjukat kockáztatják.

Fózer Tibor kirendeltségvezető azt hangsúlyozta, hogy a nem átlagos hivatás csak stabil családi háttérrel végezhető.

A hivatalos percek után a nap a kikapcsolódás jegyében telt. Amíg a Szántai Kertben a tűzoltók, polgárőrök, mentősök és rendőrök focitornája zajlott, addig a szigeten gördülékenyen követték egymást a kicsiknek-nagyoknak egyaránt szórakozást nyújtó változatos programok. Gyönyörködhettünk a Jártató Táncegyüttes táncában, a Jászsági Harcművészeti Akadémia Ju-jitsu bemutatójában, a mozgásra vágyók zumbázhattak, Deák Tamás feleségével, Évával és fiukkal, Tomival népszerű slágereket adtak elő.

A Budapesti Fegyház és Börtön járőrkutyás bemutatója ugyancsak sokak elismerését vívta ki. A legkisebbeket Jancsi bohóc vette gondjaiba, de a pónik is megállás nélkül rótták a köröket gyermekekkel a hátukon. Népszerű volt a tűzoltók bemutatója és a Jászdózsai Polgárőrség Hagyományőrző Íjász Klubját , továbbá a Magyar Vöröskereszt által működtetett egészség-szigetet is sokan meglátogatták. A rendőrségi standot felkeresők ezúttal büntetlenül vihették haza ujjnyomataikat.

Aki a mintegy ezer adag gulyásleves után még éhes maradt, az a háromszáz fánkon túl kenyérlángost, kürtőskalácsot, popcornt, vattacukrot, fagyit fogyaszthatott. A gyerekek a három ugráló várban rögtön le is dolgozhatták a fölösleges kalóriákat.

Valamennyi hagyomány az első lépéssel kezdődik, életképességét az eltelt idő mutatja meg.  Az I. Jászberényi Rendészeti Nap jövőjét illetően biztató, hogy Fózer Tibor tájékoztatása szerint a leglátogatottabb időszakokban több mint 1200 ember volt egyszerre jelen és a nagy érdeklődésre tekintettel a 16 órára tervezett zárás két óra hosszával eltolódott.