Országos Kazinczy Verseny

A Kazinczy Ferenc nevével fémjelzett Szép Magyar Beszéd Verseny országos fordulójára a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta részéről érkeztek versenyzők Győrbe, a versenynek helyet adó Kazinczy Ferenc Gimnáziumba.

Az idei 51. megmérettetés három napos volt, közben a diákok elszállásolásáról és a versenytől független kulturális, szórakoztató programokról is gondoskodtak vendéglátóink. A feladatok közé tartozott két szöveg hangos felolvasása és egy írásbeli, a hangsúlyjelölést gyakoroltató feladvány is.  A versenyzők szám szerint 139-en voltak jómagamat is beleszámolva. A nem is olyan régen Szolnokon megrendezett megyei fordulón felkészítő tanárom, Tóthné Muhari Ildikó tanárnő kitartó munkájának, segítségének köszönhetően első helyezést értem el. Kezdeti örömömet, a következő cél, az országos verseny iránti izgalom és érdeklődés követte.

Vezetőnk kissé megilletődött volt, mint mi, amikor a zsűriben helyet foglaló Szakonyi Károly író, Wacha Imre, Kerekes Barnabás nyelvészprofesszorok vagy Bordi András rádióbemondó előtt szerepeltünk. Még Korzenszky Richárd, tihanyi főapát is jelen volt.
Szombaton a szabadprogramokra terelődött a hangsúly, majd a következő napon a Városház impozáns épületében az eredményhirdetés következett. A legjobbaknak kiosztott Kazinczy érmek közül egyiket szobatársam nyerte meg, vele örültünk mindannyian. Idén nem nyertem Kazinczy érmet, élményekkel azonban mindenképp gazdagabb lettem és ezért mindenkinek csak ajánlani tudom a versenyben való részvételt, tehetségük szerint. Például a  határon túli diákoktól sok érdekes kifejezést tanultam, melyeket szívesen használok azóta én is. 

Seres Márkus Gábor
11. osztály, Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium