Múzeumi Világnapon

A múzeumi világnap alkalmából a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria különleges és egyedülálló kiállítást nyit a Gyöngyösi úti múzeumépületben május 18-án, szerdán 17 órakor. A kiállításon Rékassy Csaba és Kovács Tamás Munkácsy Mihály-díjas grafikusok műveit láthatjuk.

Kovács Tamás 1942. február 10-én született Budapesten. Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, aki a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol mesterei nagy hatással voltak rá. Grafikai munkássága igen sokrétű volt, hiszen alkotott ceruzával, tollal, készített rézkarcokat, sőt, a modern technika iránt is érdeklődött. Erről árulkodnak a computergrafikai munkái. Tollrajzait repesztéses technikával vitte át rézkarcba. Fotómechanikus eljárással kombinált sokszorosító technikát alkalmazott. Lapjain megjelenik a játékosság és a finom irónia is. Számos díjat kapott, könyveket illusztrált és pályázatokon, kiállításokon vett részt. 1999. október 10-én hunyt el Budapesten.
Rékassy Csaba 1937. április 24-én született Budapesten. Tehetsége korán megmutatkozott, így már a középiskolai éveit a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban töltötte. Később a Képzőművészeti Főiskola murális szakán végzett. Sokoldalú művész: fametszeteket, rézmetszeteket, festményeket, tűzzománcot, kerámiát, cserépedényt, faintarziát, rézmunkát, metszeteihez merített papírt is készített. Munkáit aprólékos kidolgozottság, virtuóz rajzi tudás, a rézmetszés régi iskolájának mívessége jellemzi. Szemléletmódja objektív, kifejezésmódja realisztikus. 1989. május 17-én hunyt el Budapesten.

Szeretettel várunk mindenkit a Múzeumi Világnap alkalmából, hogy saját szemével is csodájára járhasson ennek a különleges kiállításnak, melyet Molnár János magángyűjteményéből válogattunk! A tárlatot június 30-ig látogathatják az érdeklődők a múzeum nyitvatartási idejében.

Gattyán Adrienn Zóra
művészettörténész