Játék ég és föld között

Három karakteres színésznő, Gobbi Hilda, Karády Katalin és Szelecky Zita volt a főszereplője a Lehel Film-Színház szombat esti Csillagok között című darabjának.

Természetesen nem lehettek jelen a maguk testi valójában, mert már mindhárman az égi közönség előtt játszanak, ám a Turay Ida teátrum három nagyszerű színésznője elhozta számunkra azt az illúziót, hogy még mindig nekik szól a taps. A taps elismerés volt a már elhunyt Thália királynőknek és nem kevésbé szólt az est folyamán valóban fellépő Hűvösvölgyi Ildikó, Bencze Ilona és Vásári Mónika színésznőknek, akik játékukkal megidézték nagy elődjeiket.
A darab szerint a három legendás színésznő megrekedt félúton a földi lét és a Mennyország között. Innen tekintenek vissza pályájukra, melyet a háború és a politika próbált megtörni. Mindhárman sikereik csúcsán jártak, amikor a művészetet elsöpörte a háború, és az azt követő terror. Ha játszottak az volt a baj, ha nem akkor az. Hol a nyilasok, hol a kommunisták bélyegezték meg őket. Szelecky Zita már ’45-ben nyugatra emigrált, Karády Katalin 1951-ben távozott az országból. Gobbi Hilda itthon maradt, és mestersége mellett a politikát is hivatásának tekintette. Kimagasló tehetségükön túl mindhárman emberségükkel is beírták magukat az ország művészeinek albumába. Szelecky Zita a kiskatonáknak vitt vigaszt szavalataival, azokban az időkben, amikor a művészek hangját elnyomták a fegyverek.

2016-05-04_00002.jpg

Karády zsidókat mentett, Gobbi Hilda színésztársait támogatta. Ezekről a nehéz évekről, az idegenben töltött időszakról, a rendszer és önmaguk elleni küzdelmeikről vallottak dalban és prózában a színpadon az égi bíró kérdéseire válaszolva.
A három művész életét baráti szálak kötötték össze, és ez az összefonódás a darab szerint a földön túl is folytatódott. Földi létüket a másokért való munka, az emberség jellemezte, az egymásért való kiállást a felhők színpadán is folytatták. Ez a nemes kiállásuk tette őket hallhatatlanná, adta meg a feloldozást a színmű végén. És ez a momentum valószínűleg közel állhat a valósághoz is.