Évszázadnyi szeretet

Száz esztendővel ezelőtt, április 29-én született Csák Marcella, akit szombaton a Szikra galéria kávézójában köszöntött szerető családja és a város nevében Szabó Tamás polgármester.

Marcella nénit unokája, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester hozta el autóján az ünnepség helyszínére, ahová lassan megérkeztek a családtagok is. A népes család a testvér, a gyerekek, az unokák, a dédunokák és kinek-kinek élete párja sorban odaléptek az ünnepelt elé, hogy puszival, szeretetteljes szavakkal üdvözöljék őt. Addig is, amíg Marcella néni lapunknak mesélt, odaszaladt egy-egy izgatott dédunoka átadni a szülinapi rajzot, mosolyt csalva a dédi arcára.

A kiváló szellemi fittségnek örvendő Marcella néni az ünnepségtől kissé megilletődötten osztotta meg velünk évszázadot átölelő élete emlékezetes mozzanatait. A halványkék, mosolygós szemek által rögzített százévnyi filmszalag halk szavú mondatokká formálódott kérdéseim nyomán. Marcella néni Jászberényben, a Szőlő utca 3. számú házban született, ott nevelkedett hét testvérével együtt. Az egykori szolgabírói házat Marcella dédnagyapja, Csák László építette. Az ő apja szintén berényi polgár volt, melyet az otthon található fedeles asztalkában sokáig féltve őrzött névre szóló redemptiós dokumentum is bizonyított. Csák Marcella élete párját egy karcagi fiatalemberben, Hajnal Bélában lelte meg, így ifjú asszonyéveit Karcagon töltötte. Ott nyitottak vas- és fűszer kis és nagykereskedést. A három gyermek, a két lány és a fiú is Karcagon születtek. A háború, az oroszok bejövetele mindent tönkretett, a családot megfosztották mindenétől – emlékezett vissza a keserű évekre Marcella néni, s az emlékek hatására az égszínkék szemekre egy pillanatra párás felhő borult. A szomorú emlékek csak egy percre engedtek utat a bánatnak, mert Marcella néni véleménye szerint nem szabad idegeskedni, mindent el kell fogadni úgy, ahogy történik. Az élettörténet mesélése is ebben a nyugodt derűben folytatódott. Az ünnepelt elmondta, hogy a család később visszatért Jászberénybe, ismét a szülői házba kötöztek. Marcella a Rákóczi TSz-ben kapott munkát, a férje az Aprítógépgyárba került. Az évek során a gyermekek is utódokkal örvendeztették meg a szülőket. Ma hét unoka és 13 dédunoka rajongja körül a nagyit, aki mára sajnos megözvegyült, de soha sincs egyedül. A család szeretete, a gyerekek, majd az unokák, dédunokák nevelése, dédelgetése szerezte a legnagyobb örömet az eltelt száz év alatt. És mindezek mellett a kert, melyet szintén nagy szeretettel és szakértelemmel ápolt, amíg ereje engedte. Ma már mozgásában korlátozott, fájnak a lábai, de az élet szeretetét sugárzó derű ott ragyog az arcán, különösen, amikor a legkisebb dédunokákat kíséri tekintetével. Akkor ismét örömtől ragyognak azok a sokat látott kék szemek.

Mire befejeztük a beszélgetést, a család is teljes létszámban készen állt az ünnepségre. Az egybegyűlteket Marcella néni lánya köszöntötte, majd a családi kórus hegedűszóval kísért éneke örvendeztette meg a nagymamát. A muzsikus dédunoka szólóban is megmutatta hangszeres tehetségét a dédinek, másikuk verset szavalt a szülinaposnak.

Greutter atya imára szólította az ünneplőket. Hangsúlyozta, hogy a hosszú élet Isten ajándéka. Hajnal-Nagy Gábor ezúttal, mint unoka, Szent Lukács evangéliumából olvasott fel egy részletet.
Szabó Tamás polgármester a város és személyes jókívánságait közvetítette. Elmondta, hogy évekkel ezelőtt volt alkalma utoljára Jászberény százéves polgárát köszönteni. Kiemelte, hogy településünk ilyen korú lakói olyan értéket jelentenek, ami nehezen írható fölül. Marcella néni a kezében szorongatott gyermekrajz mellé vette a polgármester virágcsokrát és Orbán Viktor gratuláló oklevelét.

Az ünnepség az egyik unoka szívhez szóló, a nagymamánál töltött kedves emlékeket idéző szavaival folytatódott, majd a rokonság minden jelenlévő tagja szerető szavak kíséretében átadta ajándékát az ünnepeltnek. A család valóságos virágos kertet varázsolt a nagymama köré, aki törékeny alakjával alig látszódott ki a csokrok közül. A nap fénypontjára, a szülinapi torta megszegésére az ebédet követően került sor.