Eltáncolt tananyag

A Jászság Népi Együttes utánpótlását nevelő Viganó Alapfokú Művészeti Iskola tizenöt évvel ezelőtt alakult. Az intézmény növendékei és tanulói nagyszabású műsorral ünnepelték az évfordulót vasárnap délután a Szabadtéri Színpadon.

Jobbára a gyerekek szülei, rokonai, a barátok és természetesen a néptánc rajongói töltötték meg a nézőteret, melyen kevés szabad hely maradt. Nem is csoda, hiszen több száz fiatal mutatta be tánctudását a frissen felújított színpadon. Fellépett valamennyi csoport az alapokkal éppen ismerkedő Borbolyásoktól kezdve a szinte már profinak számító Jártató együttesig. Láthattuk a már említetteken túl az Árendás, a Galagonya, Barkóca csoportok tanulóit is, akik két-két műsorszám erejéig nyújtottak ízelítőt a tradicionális magyar táncok repertoárjából.

A változatos koreográfiákon túl betekintést nyertünk a néhány héttel ezelőtt városunkban rendezett ifjúsági szólótáncverseny résztvevőinek tánctudásába is, akik a magyar tánc sajátosságával, az improvizációval kápráztatták el a nézőket. A táncokhoz a talpalávalót a Jászság Népi Együttes állandó kísérő zenekara a Jártató húzta.

A finálé alkalmával Gál-Dobos Beáta műsorvezető színpadra szólította a pedagógusokat, Dudásné Mosóczi Líviát, Dudás Dánielt, Busai Zsuzsannát és Busai Norbertet, Kuli Orsolyát és Péter Szilárdot, Nagy Richárdot, Szűcs Gábort és természetesen az igazgatónőt Szűcsné Urbán Máriát.