Megtört történelem

A történelem egyik legérdekesebb korszaka az első világháború. Az előző évszázad eseményei a mai napig felkeltik a kíváncsiságot, hiszen sokunk dédszülei, nagyszülei részt vettek a vérengzésben. A Jász Múzeum termében március 24-én megrendezett, Zavaros idők Jászberényben című előadás közvetlenül városunk történelmét boncolgatta.

Hogy miként éltek a frontról hazatért katonák? Miért vált hirtelen fontossá a képviselőváltás és mindezt hogyan élte meg a köznép, a jászberényi gazdák? Ezekre a kérdésekre Sebők Balázs egyetemi docens adott választ prezentációjával majd’ száz év távlatában.
A frontról visszatért katonák földművelés hiányában, nincstelenné váltak. Az akkori kormány a gabona rekvirálása mellett döntött, természetesen a jászberényi gazdák ellenére. Az antiszemitizmus már ekkor megjelent a társadalomban mivel a radikalizálódó Szociáldemokrata Pártban számos zsidó képviselő tevékenykedett, akit igazságtalansággal vádoltak. A Kommunisták Magyarországi Pártja így hamar átvette az irányítást. A hírhedt Kun Béla is el akart látogatni Jászberénybe, de ő végül nem tudott eljönni.

A hazatért háborús hősök többsége, az alkohol mámorában vigasztalódott mely csak rontott a berényi állapotokon. A hatalom mindent megtett a szesztilalomért, sokszor erőszakos eszközökkel azonban sikertelenül. A köznép nagymennyiségű fegyverhez jutott, hiszen a katonák többszöri felszólítás ellenére sem szolgáltatták vissza az elsajátított karabélyukat a kormánynak. Ekkoriban a halálozások száma megnövekedett. 1918 júliusában pedig elszabadult a pokol Jászberény főterén, puskadörgés és áldozatok. A helyzetet erősítette a szolnoki polgárháborús állapot és a románok előrenyomulása. Sebők Balázs részletesen kitért a tarthatatlan életkörülményekre és a kormányzat radikális irányzatára. Rengeteg olyan információt hallhattunk az előadótól, ami számos kérdésünkre választ ad.

Nehéz belegondolni az akkori helyzetbe. A gondolkodás, a szellemi tevékenység megbénítására, és a szabad akarat teljes elnyomására, ami szerencsére számunkra némiképp ismeretlen fogalommá vált. Viszont érdemes megismernünk a történelmet, ahhoz, hogy változtatni tudjunk, és ne kövessük el azokat a végzetes hibákat mely felmenőink életét is megnyomorította.