Egy nap az egészségért

Ha tavasz, akkor Natura Nap, ezúttal április 24-én vasárnap. Lelket nyugtató, testet gyógyító, betegségeket megelőző, egészséges életmódot a központjába helyező témák és előadók, bemutatók kaptak főszerepet a hagyományos rendezvényen.

A szokásokhoz tartozik az is, hogy két szálon futottak az események. Az egyik helyszín az Ifjúsági Ház volt, ahol ingyenes szűréseket, testtömeg-, testzsír, vérnyomás-, vércukor, koleszterin-méréseket lehetett igénybe venni a Szent Erzsébet Kórház munkatársai segítségével, de kényeztethettük magunkat egy kellemes masszázzsal is. Aki arra volt kíváncsi, hogy kézírásából milyen jellembeli tulajdonságaira derülhet fény, ezt is megtehette grafológiai tanácsadás keretében, ugyanakkor láthattuk az újraélesztés technikáját is a Bercsényi Miklós Általános Iskola elsősegély szakkörösei közreműködésével.

Az Ifjúsági Ház nagytermében külön-külön standokon mutatták be és árulták termékeiket, portékáikat a különböző szépségápolási szaktanácsadók, természetgyógyászok, gyógyító kövekkel, kristályokkal, ásványokkal, bio-táplálékokkal foglalkozók. Az egészséges életmóddal kapcsolatos könyveket ezúttal is a Líra Könyvesbolt munkatársai hozták el az érdeklődőknek.

A másik helyszín – a rendszeres Natura Napra járók már tudják – a könyvtár kamaraterme volt, ahol egymást váltották az előadók. Négyen osztották meg az események szellemiségébe illő gondolataikat a hallgatósággal.
Az első előadó Sándor D. Marika karma asztrológus volt, aki a kristályok gyógyító hatásairól beszélt. Megtudtuk: a köveket sokféleképpen használhatjuk, de fontos előtte megtisztítani őket. Legegyszerűbben ezt folyó vízzel tehetjük. Időnként fel is kell őket tölteni energiával. Ezt megtehetjük teliholdnál, vagy a naplemente fényénél. Egyedül a gyémánt olyan különleges drágakő, amit nem kell tisztítani és feltölteni. Nem mellékesen ez a kő minden betegségre jó. Elhangzott, hogy a kristályok a rezonanciájukkal tudnak kapcsolatot felvenni a környezetükkel. Energiamezővel rendelkeznek. Lényeges, mint minden más gyógymódnál, hogy hinni kell bennük. Egy adott betegségnél a gyógyító folyamatot meg tudják gyorsítani a kövek és ásványok.
A második előadó Lénárt Gitta volt, aki a természetes táplálkozásról beszélt. Ezek szerint az az igazi táplálék, amit a természet megalkotott és úgy, ahogyan azt megalkotta. Ez Gitta hitvallása és a Nyersétel Akadémiáé, amelynek ő a megalapítója. Elmondta, hogy nálunk nem elterjedt, és szinte kivitelezhetetlen a napi munkamenet mellett, hogy naponta ötször együnk nyers zöldséget és gyümölcsöt. Az előadó a „nyers”-re hívta fel a figyelmet, mert mint mondta, párolás, sütés-főzés hatására az alapanyagokban lévő vitaminok, hasznos anyagok kivesznek. Az enzimek hőérzékenyek, 45 fokon elpusztulnak. Boldogan, pozitívan élni az életünket, sokat táncolni, zenét hallgatni mind fontos dolgok.

Dr. Gulácsi Bernadett tréner volt a harmadik előadó a nap során, aki a szeretet és harmónia megteremtéséről osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Ha feszültség van valakinek a lelkében, akkor a szeretet hiányzik az életéből. Manapság nemigen látunk arra vonatkozóan jó példát, hogyan kell boldogan, harmóniában élni magunkkal és a környezetünkkel. A harmónia belső békét és mosolyt jelent. A gyermeki önfeledtséget felnőttként újból meg kell találni. Meditációval az elmét, az érzéseinket, a gondolatainkat remekül le lehet csillapítani. Ekkor tudunk magunkkal és a teremtő Istennel igazán összekapcsolódni. A szeretet és harmónia útjáról a folytonos megfelelési kényszer téríthet el többek között, és az, hogy keveset foglalkozunk önmagunkkal. Folyton minősítünk, magunkat és másokat is. Ez nem helyes. Az előadó hangsúlyozta, hogy a múltban vagy a jövőben élünk, holott a jelenben kellene.

A negyedik előadó a jászberényi származású dr. Molnár György igazgató-főorvos, belgyógyász-terapeuta volt, aki az Empátia Biomed Gyógycentrumtól érkezett. A félelemmentes, kiszámítható gyógyulásról, egészségvédelemről beszélt. A hagyományos orvoslást szembeállította az alternatív gyógymóddal. A fő hangsúlyt a daganatos megbetegedésekre helyezte. Állítása szerint az orvosok egy gépezet részei, nem is tudnak róla, nem hibásak, de embereket ölnek, főként az onkológusok. Teszik ezt a kemoterápiával, amellyel gyógyulást nem érnének el a betegnél, de méreganyagokat is juttatnak a szervezetébe, tönkretéve azt. A rákkal kapcsolatban félelmet generáltak az orvosok az emberekben. Ha a nátháról terjesztették volna, hogy halálos kór is lehet belőle, akkor attól félnének. És itt a hangsúly a félelem érzésén van. Ez szab gátat a gyógyulásnak. Az okozó pedig minden esetben egy meg nem oldott, ki nem beszélt lelki konfliktus. Fontos, hogy az ember a baját, bánatát megossza valakivel, akár napi szinten is, legalább napi öt percben, és mindenképp rövid időn belül. Ekkor válik tehermentessé a lelke és nem válik beteggé a teste. Dr. Molnár György azt is hangsúlyozta, hogy semmi miatt nem érdemes idegeskedni!

Ilyen, és ehhez hasonló tanácsokkal lehettünk gazdagabbak, akik ezúttal is ott voltunk a hagyományos tavaszi rendezvényen, a Natura Napon, ahonnan lelkiekben feltöltődve, nyugodtan tértünk haza.