A „nagyok KICSIBEN”

A Városi Könyvtár galériájában péntek délután Dudás Sándor szobrászművész érem-, és szoborkiállítását csodálhatták meg a látogatók. A megnyitót Burai Balázs színesítette zongorajátékával, majd P. Szabó Ernő művészettörténész adott ízelítőt a szobrász tevékenységéről.

A Vajdaság szülöttje, a zágrábi Képzőművészeti Akadémián sajátította el a szobrászat rejtelmeit, amely mára már szenvedélye lett. Magyarországra családjával az 1990-es évek elején érkezett. Munkásságához itt kezdett el táplálkozni a magyar kultúra történelméből. 

2016-04-23_00013.jpg

„A fizikai hasonlóságot nem úgy érem el, hogy olyannak ábrázolom az embert amilyen, hanem amilyennek hat.” A kiállító jelmondata tükrözi az alkotás elvét. A szépen kidolgozott szobrok groteszk jellege többnyire a véletlen műve, a szobrász csak ezután formál rajtuk a választott személyek jellemére tapintva. A kisplasztikák egyediségét az adja, hogy nemcsak a külsőt veszi górcső alá, hanem az ember természetét, mentalitását is. Sokáig tanulmányozza az életutakat és végül szívvel-lélekkel készíti el a remekműveket. A valóságtól eltérő ábrázolások tulajdonképpen pszichológiai portrék, amelyeket a választott alanyok emberi mivolta ihletett.

2016-04-23_00014.jpg

A történelem számos nagy alakjának állított emléket munkájával, például a haza bölcsének Deák Ferencnek. A szobrász művészetpártolása minden formában megmutatkozik, így nem meglepő, hogy közkedvelt témája írók, költők ábrázolása. Petőfi Sándor, Arany János, Kosztolányi Dezső – csak néhány név a sok közül, akik inspirálták a művészt.

2016-04-23_00015.jpg

Nem áll tőle messze híres zeneszerzők bronzalkotása sem, például Liszt Ferenc és Bartók Béla arcképe. De gyakori egyéb területen kiemelkedő munkát végző személyek megörökítése is: Hevesy György, Kandó Kálmán. Néhány alkotást a különböző elemek kombinációjával csodálhattunk meg. A fa, kő és bronz ötvözetek a természet harmóniájával teszik még különlegesebbé az alkotásokat. A rendezés pikáns ötlete Pázmány Péter és Madách Imre egymás melletti elhelyezése.

A „nagyok KICSIBEN” című kiállítás május 14-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.