A demencia kezelése

A demencia, vagyis a szellemi leépülés korunk egyik népbetegsége. Sokan akkor szembesülnek vele, amikor hozzátartozójuknál furcsa dolgokat vélnek felfedezni. A szellemi leépülés egyik gyakori tünete a rövid távú memória sérülése.

A Szent Klára Idősek Otthona munkatársai által szervezett Alzheimer Café-k egyik fontos célkitűzése, hogy ezekre a figyelmeztető jelekre felhívják a hozzátartozók figyelmét és segítséget nyújtsanak, ha probléma merül fel, útmutatást adnak, a hogyan továbbról. Teszik ezt ezeknek a hozzátartozói fórumoknak a keretében is. Ezen alkalmakkor tabuk nélkül beszélgethetnek az érintettek egymással és szakemberekkel. Legutóbb április 19-én, kedden a városi könyvtár kamaraterme adott helyet az eseménynek.

Ezúttal a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet klinikai szakpszichológusa, Koncz Ilona beszélt a hallgatóságnak arról, hogy mit tehet a család, ha szerettük demenssé vált.  A kedd délután egyfajta lelki segítségnyújtásról szólt. „Bármi, bármelyikünkkel megeshet.  Megtörténhet, hogy leépülünk. Megrendítő, hogy az ember sosem lehet eléggé felkészült arra, ami vele történhet, legyen az jó vagy rossz dolog.” – kezdte a téma bevezetéseként Koncz Ilona pszichológus.
Hangsúlyozta, hogy a betegnek fontos, hogy meglátogassuk, mert ha közösségben van, halványodnak a tünetek. Az előttünk álló generációt érinti leginkább a szellemi leépülés betegsége, vagyis a hatvan évesnél idősebb korosztályt. Azt a generációt, akikre mint nevelőinkre, tanítóinkra néztünk fel annak idején. A betegség hatására azonban megváltoznak a képességeik. Fontos, hogy a hozzátartozó elfogadja szerettét betegen is, ne legyen türelmetlen és ne haragudjon rá, hogy régen másként viselkedett, s most pedig segítségre szorul. Türelmesnek kell lennünk. Fontos, hogy tudatosan felkészüljünk a beteg ápolására, ami nem egy-két napig tartó folyamat.

Koncz Ilona felhívta a figyelmet arra is, hogy az érintett megmaradt képességeit fontos, hogy a család minél tovább megőrizze, megtartsa. Ezenkívül lényeges tisztán látni, melyek azok a tevékenységek, amiket még a demenciában szenvedő el tud látni, nem okoz veszélyt számára, és melyek azok a dolgok, amelyekből már ki kell vonnunk őt. Ha a demencia tüneteivel találkozunk fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk és a kezelését minél előbb elkezdjük.
A demencia enyhe fokában a rövid távú memória fokozatosan romlik. Ez a legjellemzőbb. Középsúlyos állapotban a beteg időnként már nem tudja, hol van. Ismeretlenné válik számára a környezete. Egy idő után a páciens ítélőképessége is romlik, valamint az érzelmei, indulatai szabályozása ugyancsak kezd koordinálatlanná válni. A legsúlyosabb fokában a betegségnek az érintett már teljesen magatehetetlenné válik.

Fontos, hogy a hozzátartozó bizalmi kapcsolatot építsen ki a beteggel. Sok türelemmel, szeretettel viseljük gondját szerettünknek.