Találkozás tudósokkal

Április 20-án, szerdán délelőtt a Lehel Vezér Gimnázium és a Liska József szakközépiskola diákjai nyerhettek betekintést a tudományok világába a Meet the scientist, azaz a Találkozz tudósokkal program jóvoltából.

A műszaki és természettudományok, valamint az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítését célzó program a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el 2010-ben. Az idei tanév Meet the scientist, azaz Találkozz a tudósokkal előadássorozatát Jászberényben zárták szerda délelőtt a Déryné Rendezvényházban.

A kétszáz Leheles és Liskás diákot köszöntötte Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester, Antics István igazgató és dr. Harangozó István, a Magyar Innovációs Szövetség Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója is. Dr. Harangozó István örömét fejezte ki, hogy a sztrájk ellenére ilyen szép számmal voltak kíváncsiak az előadásra. „A technológia fejlődése határtalan és beláthatatlan. Hogy milyen lesz a jövő? Tőletek fog leginkább függni.” – ajánlotta a fiatalok figyelmébe a műszaki tudományokban rejlő lehetőségeket.

A robotokról és reflexekről dr. Stépán Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatója tartott érdekes, humoros és diákbarát előadást. Elsőként Fulbright-ösztöndíjasként szerzett élményeit osztotta meg a hallgatósággal, bemutatva Pasadena városát és az ottani műszaki egyetemet. Megidézte a magyar származású Kármán Tódor alakját, aki a rakétatechnológia és az űrhajózás egyik úttörője volt és a Jet Propolsion Laboratory-t alapította. A bemutató előadásban felvillantak olyan alapfogalmak, mint időkésleltetés, reflexkésés, egyensúlyozás. Megtudtuk, hogy nem csak az embernek, de a robotoknak is vannak reflexkéséseik.

Az egyik diák kérdésére, miszerint hogyan válhat valakiből kutató, a professzor a matematika alapos tanulására bíztatta a feltörekvőket, ami minden további tantárgynak az alapja. S a nemzetközi kutatásokban való részvételhez elengedhetetlen az angol nyelv kiváló ismerete is.

Az előadást követően a győri Mobilis Győr munkatársai meghökkentő és látványos kísérletekkel kápráztatták el a fiatalokat. Kapcsolódva az előadás témájához, a mechanikához kötődő kísérletek mutattak be néhány bátor diák aktív részvételével.