Fiatal virtuóz zongoristák

Szombaton két fiatal tehetséges zongorista, Sas Dániel és Bácsi Tamás ejtette ámulatba a vájt fülű közönséget virtuóz játékával a közelmúltban felújított Förster hangversenyzongorán.

Csodálatos komolyzenei utazáson vehettünk részt a Déryné Rendezvényházban. Bácsi Tamás – és városunk szülötte – Sas Dániel a barokk, klasszicista, romantikus és a XX. század jeles zeneszerzőinek munkáiból adtak elő egy-egy darabot. A fiatal művészek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, tanáraik Gulyás István és Némethy Attila.
A koncert egyik különlegessége volt, hogy a közelmúltban felújított Förster hangversenyzongorát szólaltatták meg az előadók. A város zongorájának is nevezett hangszer így már méltán szolgálhatta „a város muzsikus tehetségeit és zeneszerető közönségét”, ahogy azt a felújítók megálmodták.

Elsőként Mozart D-dúr Szonátáját hallhattuk Sas Dániel és Bácsi Tamás előadásában. A négykezes műben a magas és mély dallamok fonódtak és alkottak szép egyveleget. Felcsendültek zongorázni tanuló kisasszonyoknak szerzett dallamok olasz zeneszerzőtől, s a lágy muzsika hallatán szinte a néző is kedvet kapott némi andalgásra. Liszt Két csárdásával Sas Dániel ébresztette fel az elalélt hallgatóságot. Ez a darab a XX. század művészetének alapjait tükrözi, már elfordulva a romantikától. Bácsi Tamás előadásában az egyik legnagyobb jazz zenész, V. Novak Emlékek című szenvedélyektől fűtött, romantikus művét hallhattuk. Az est folyamán megszólaltatták Scriabin bal kézre írt szerzeményét, Bartók Román népi táncait és Liszt Ferenc több jeles darabját is. A közel két órás hangverseny végén Dániel és Tamás méltán érdemelte ki a zeneszerető közönség vastapsát és elismerését.