Sikeres Sportágválasztó Nap

Több mint két hónappal ezelőtt a Polgármesteri Hivatalban tartott egyeztető fórumon döntötték el az ülés résztvevői, hogy Sportágválasztó Napot tartanak Jászapátin, a sportágak népszerűsítése céljából. Az elhatározást tett követte, április 21 és 22-én a Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium udvarán és két tornatermében.

Ragyogó napsütéses idő fogadta az I. Sportágválasztó résztvevőit. A meghívásnak a városban működő egyesületek, szakosztályok, szívesen tettek eleget, felhívhatták a figyelmet a tevékenységükre. Az első nap délutánján a gimnazisták, másnap csütörtökön pedig az általános iskolák diákjai látogattak ki a rendezvényre. Bója Gréta Hip-Hop oktató mosolyogva újságolta, hogy kis standjukat sokan meglátogatták, ami főleg a lányoknak tetszett. –„ Legfőképpen a mozgás az egészséges életmód vonz ide bennünket. Ezen kívül ritmusérzéket szerzünk, meg tanulunk egy közösségben élni.”  – e szavakkal invitálta a lányokat a Hip-Hop csoport tagja Farkas Dominika.  
A mászófal előtt is sokan várakoztak a gyerekek. A nebulók a biztonsági öv felcsatolása után, kipróbálhatták ügyességüket és bátorsásukat, több-kevesebb sikerrel. Nagy érdeklődés kísérte Kovács Istvánt is, akinek kettes fogatára egy-egy kör erejéig fel is ülhettek a diákok. A „2015. év legjobb felnőtt sportolója” címet elnyert fogathajtó közel 10 éve hódol ennek a sportágnak. Szerinte elsősorban a ló szeretete kell ehhez a tevékenységhez, és mindenképpen szükséges az is, hogy egy fogathajtó türelmes és kitartó legyen.

A tájfutók is kivonultak a rendezvényre. Kissné Kiss Mária tanárnő a tájfutó szakosztály vezetője szerint ez a sportág azért nehéz, mert térképismerettel is rendelkeznie kell a versenyzőnek. De mint mondta, ezt is meg lehet tanulni. A Family SC a tornacsarnok árnyékában helyezte el eszközeit. Az érdeklődő diákoknak Béres Csilla, Béres Zsolt és Tóbiás Mercédesz többszörös magyar bajnokok mutatték be az erőemelés technikáját.  
A küzdősportok képviselői a gimnázium tornatermeiben várták az érdeklődőket. A Jászapáti VSE birkózó szakosztályának fiatal versenyzői a nagyobbik teremben kaptak lehetőséget, hogy edzőjük, Borsos Eduárd vezetésével bemutassák a szakosztályban folyó munkát. Lóczi Tibor szakosztályvezető elmondta, hogy húsz fölött van a versenyzők létszáma, akik nagyon sok – főleg területi – versenyen vettek már részt jó eredménnyel.  A dr. Nagy-Hinst István vezette Kígyó Dojo HSE a kisebbik teremben rendezkedett be. Náluk is sokan megfordultak és ízelítőt kaphattak a harcművészetből. –„7-8 éves kortól elkezdhető ez a sportág, az én fiaim is akkor kezdték. Ha valaki komolyan veszi a harcművészetet, kitartó munkával megtanulhatja ezt a mesterséget és országos, nemzetközi versenyekre is eljuthat. Vannak köztünk világbajnokok is” – így jellemezte sportágukat Dr. Urbán István állatorvos, aki az alkalmilag felállított tatamin bemutatózott társaival.

Ezen kívül jelen volt a Jászapáti VSE Fitness és asztalitenisz szakosztálya, valamint a JSE sakkozói és a Majtényi Ágnes vetette Nippon Zengo tagjai is. Természetesen nem maradtak el a labdarúgók sem az első ízben megtartott sporteseményről.  
Nem csak a sportágak képviselői, hanem a Jászapái Praxisközösség is felállított egy sátrat a gimnázium udvarán. Szervezetük a 18 éven aluli lakosság egészségi állapotának javítását is zászlajára tűzte, így természetes volt számunkra, hogy a sportágválasztón is megjelenjenek. Különböző egészségügyi teszteket és drog-prevenciós kérdőívet tölthettek ki a gyerekek, valamint kipróbálhatták a „részeg szemüveget” is.
A második nap végeztével Ifj. Pócs János bizottsági elnök sikeresnek ítélte az I. Sportágválasztót és a tapasztalatokat alapul véve, még színvonalasabb folytatásban bízik.