Szakmák rejtelmei

Péntek este a Klapka György Szakközépiskola és Szakiskola Kossuth Úti intézményében, az országos rendezvényhez kapcsolódóan a Szakmák Éjszakája várta az érdeklődőket színes interaktív programokkal, előadásokkal.

A rendezvény szlogenje a „próbáld ki, csináld meg, ismerd meg” felhívás volt. Berényben több mint háromszázan vállalkoztak arra, hogy megfogadják a fenti tanácsot, és kipróbálják magukat valamely szakmában.
Három korosztály – gyermek, fiatal és felnőtt – részére összeállított programokon keresztül lehetőség volt betekintést nyerni a szakács, a hegesztő, a manikűrös, a fodrász, az eladó, vagy a cukrász mesterség rejtelmeibe. A legnépszerűbb programoknak a gasztronómiával kapcsolatos elfoglaltságok bizonyultak: a szabadtűzön sütögetés, a salátakészítés, tortasütés. A manikűrözés, a fodrászkodás és a díszcsomagolás technikájának elsajátítása inkább a lányokat vonzotta, míg a fiúk és az őket kísérő apukák a hegesztés, a dízelmotorok, a pirográfia, a mágnesesség vagy a számítógépes rajzolás rejtelmeivel ismerkedtek.

2016-04-15_00016.jpg

A program felelőse, Németh Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hogy kellemesen csalódott, mert a vártnál sokszorosan több érdeklődő érkezett. Elsősorban a pályaválasztás előtt álló hetedik-nyolcadik osztályos tanulók látogatták a rendezvényt, de érettségi előtt álló középiskolás fiatalok is szép számban megjelentek. Az érdeklődőkből a jövőben hányan lesznek az iskola tanulói? Ez természetesen nem megjósolható, de talán a döntést megkönnyítette ez az éjszaka.

2016-04-15_00007.jpg