Flabélos öntöttvasból

A Lehel Film-Színház nagyterme szolgált helyszínül a fiatal költőtehetségek szárnyai bontogatására. A Slammelj te is! kezdeményezés a költészet napja apropóján került porondra. De lássuk mi is az a slam és kik az országos bajnok slammerek?

A Slam Poetry külföldön az 1980-as évek közepén jelent meg, mint önálló előadó műfaj. Nem vers és nem rap szöveg, de egy kicsit mindkettő. Vers, azért mert használják a klasszikus poéma elemeket, például: metafora, és rap, mivel a hétköznapok témáit dolgozzák fel, bő társadalomkritikával fűszerezve.  A modern előadási stílus csak szóban érvényesül, sokszor színpadi elemekkel tarkítva a fellépést.

Az est főszereplői, Kemény Zsófi és Simon Marci, akik országos helyezéseket értek el Slam Poetry versenyeken. A program kezdeményezője Góg Zoltán, nála pályázhattak előzetes jelentkezés alapján a kezdő slammerek. Összesen négy versenyző mérettetett meg, közülük Tamásné Mitiner Mária került ki győztesen. A fogyókúráról szóló vers meghozta Mária számára a sikert, hiszen a közönség remekül szórakozott. „Újabb kudarc hazamegyek, férjem látja bús fejemet. Ígérete szívemig szól, flabélos lesz öntöttvasból” – eme pár sor a nyertes költeményből, mely manapság nagyon aktuális a társadalomban.

Négy önkéntes jelentkező és a két vendégslammer zsűrizett, akik elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a felhozatal. A nagy izgalomban elmaradtak a szívélyes kézfogások a versenyzőkkel, de Zsófi és Marci a színpadról leszaladva pótolta a hiányosságot.