Egy fontos könyv megjelenése elé

Június 28-a és július 19-e között a Szikra Galériában Gy. Riba János emlékkiállítás lesz, születésének 111. évfordulójára. Újra megjelenik a Gy. Riba János élete és festészete című, 1998-ban megjelent kötet második, bővített kiadása. A művész lányát, dr. Riba Magdolnát kérdeztük a részletekről.

Ön lányaként, illetve a család hogyan látja, milyen édesapja művészetének utóélete?
Édesapámnak három lánya született, közülük én és a nővérem élünk. Nekem egy fiam és négy unokám van. Édesapánk emlékét a halála óta több rendezvény, kiállítás, különböző hírforrás őrzi, s úgy gondoltuk, ezeknek a felidézése még teljesebb képet adhat művészetéről, munkásságáról. A fiam különösen ösztönzött, hogy még egyszer gyűjtsek erőt a kötet kibővítéséhez.

Miért gondoltak a kötet kiadására?
Az első kiadás megjelenése óta nagyon sok új, addig nem ismert dokumentumra bukkantunk, elsősorban a jászsági festők életéről és munkásságáról szóló művek, illetve „A jászsági képzőművészek arcképcsarnoka” című kislexikon, valamint Egri Mária: A Szikra Galéria, A Jászság festészete című monográfiája.

Változtatnak mai ismeretei a kialakult Riba-képen, mennyiségileg, illetve „minőségileg”?
1998-ban még nem ismertük Szikra István galériájának igen gazdag és változatos anyagát, ahol édesapánk olyan képeivel is találkozhattunk, melyek létezéséről semmit, vagy csupán nagyon keveset tudtunk. Csak ez a hely több tucat művel gazdagította édesapám ismert életművét. 2015-ben előkerült – igen „kalandos” úton – édesapánk sokak által ismert, egyik fő művének tartott alkotása, a János vitéz. Ha csak a mennyiségről beszélünk, az első kiadás 150-160 ismert és leírt művéhez képest legalább száz festménnyel gazdagabb édesapám életműve.

Miben segíthetnek Önöknek a műgyűjtők?
Kérjük, hogy április 30-ig jelentkezzenek azok, akiknek eddig le nem írt, ismeretlen Riba-alkotás van a birtokában! Írják meg a mű címét vagy témáját, az alkotás évét, méretét, technológiáját (olaj, tus, akvarell stb.), anyagát (vászon, papír, farost-lemez stb.). A műről készült fényképmásolat a munkánkhoz nagy segítséget nyújtana. Ezek közül kiválogatnánk azokat a képeket is, melyek helyet kapnának a kiadványban, illetve beleegyezésük esetén bemutatásra kerülhetnének az emlékkiállításon.

Dr. Riba Magdolna, 1029, Budapest, Sasbérc u. 11. E-mail: dr.riba.magdolna@gmail.com