Szeressétek, öleljétek egymást!

A lélekút programsorozat keretében dr. Papp Lajos szívsebész telt ház előtt beszélt április 14-én csütörtökön a test-lélek-szellem harmóniájának megőrzéséről az Ifjúsági Házban.

2012-06-29_00030.jpg

Dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész professzor pályafutása intenzív terápiás orvosként indult. 1976-tól húsz évig klinikai professzorként dolgozott, életeket mentett, szíveket operált. Tudományos munkássága nemzetközi hírű. Publikációi jelentek meg a világ számos szakmai lapjában. Szívkeringés-kutatással, a szívizom vérkeringésének fiziológiájával foglalkozott. A világon először Magyarországon vezették be az általa kidolgozott kardio-teletermográfiát (1980).
Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket ért el a patológiás és az ép-szívizom biokémiai vizsgálatainak terén.

„Életem szolgálat. Szolgálni az embert, szolgálni a betegeket. Teremtőtől kapott hittel, krisztusi szeretet jegyében gyógyítani. Több évtizedes kutatói és klinikai tapasztalataimat, tudásomat kívánom ötvözni a holisztikus gondolkodással, és az elfelejtett, évezredes népi bölcsességekkel. Gyógyítani szívvel-lélekkel. Szívet-lelket-testet. Az EGY-etemes embert.„ – Ez a professzor hitvallása, amelyről a hallgatóságának is beszélt ittjártakor.
Elmondta, hogy munkássága idején napi rendszerességgel angol nyelvű tanulmányokat nézett át, hogy hivatását minél jobban művelhesse. Reggel 7-től este 7-ig a kórházban dolgozott szombat, vasárnap is, ha kellett. Ritkán találkozott a családjával, később pedig már saját magától „lopta” el az időt. Éjszaka is csiszolta elméjét. Két óra alvás elegendő még a mai nap is számára, hiszen mint mondta, az álom és mélyalvás fázisai között különbség van. Az álom megterhelőbb az agynak, mint az ébrenlét. Papp professzor a pihenést naponta 10-15 perc meditációval pótolja.

Minden szabadidejében ennek a csodás szervnek, a szívnek a kutatásával foglalkozott, s elmondása szerint ennek ellenére még ma sem tud róla semmit. Bejárta a világot, Ausztrália kivételével szinte mindenhová eljutott. Tanult és tanított. Kutatta a szívet. Mindenhonnan hazatért, mert ő a hazájában szeretett gyógyítani. Külföldön hiányzott neki az anyaország. Ma már nyugdíjas, a csúcson hagyta abba, mert nem áldozta fel kollégáit egy hazug eszme oltárán, nem bocsátotta el őket állásukból, helyettük inkább ő ment el. Elment, s ma már a világtól elvonultan egy tanyán él. Csendben, békében magával és a természettel, mert csak úgy lehet az ember egészséges, ha nyugalom, szeretet, harmónia van körötte. És egy kedves kis pulikutya, aki kiváló társaság számára a szörnyű híreket, vérengzéseket, lövöldözéseket, gyilkosságokat bemutató televízió helyett.

Béke és csend, ez az igazi gyógyszer, ami mellett fontos még az izzadás, hogy a szervezet méregteleníteni tudjon, a szalonna, a tojás és a csokoládé fogyasztása. A gyógyszerek mind mérgek, tele mellékhatással, mint ahogyan az ételeink is mérgek, E-számokkal, ilyen-olyan adalékanyagokkal, tartósítószerekkel cifrázottak. Egészséges viszont a séta, amiből napi két óra meg kell, hogy legyen, idősödő korban pedig ezt a mércét csak emelni lehet.
Mindezek csúcsán pedig a legfontosabb érzés áll: a szeretet, a másik ember megölelése, a jó cselekedetek, s az életünk végéig tartó tanulás, hiszen az agy csodákra képes, rengeteg mindent be tud fogadni.
Ilyen, és ehhez hasonló magvas gondolatokat osztott meg a professzor a jászberényi közönséggel. A mondatok időnként csak úgy ütöttek, csend uralta ilyenkor a termet, a lelkek szinte tapinthatóvá váltak, érezhetővé a szívverések. Máskor humorral könnyítette súlyos gondolatait, s ekkor a szívek is nevettek, a lelkek is megkönnyebbültek.

„A szellemet, lelket műtéttel nem lehet gyógyítani, lelki betegségeket gyógyszerrel kezelni. A lélek nem anyagi természetű dolog. A gyógyszer az agyra hat, egy felfokozott reakciót például le lehet vele csökkenteni, de ez nem nevezhető gyógyításnak, csak a tünetek enyhítésének.” – emelte ki Papp professzor.

Az ember képes a gyógyításra, ha szeretetben él, a másiknak kellemes érzést okoz. Betegséget kap, ha gyötör másokat. Az egészségügyi problémákat, mint például a daganatot, magas vérnyomást, szívinfarktust, allergiát, autoimmun betegségeket elsősorban a stressz okozza. Elsőszámú kiváltó ok lehet a családi stressz. Vagyis: ha odahaza nincs béke. A másik stressz-forrás a munkahelyi, a harmadik pedig a nemzet stressze.
„A televízióban mit látunk állandóan?” – hangzott a kérdés, s jött a válasz is egyben a professzortól: az öldöklést, a halált, a vért, a gyilkosságot. Ezt a szörnyű világot egy kattintással el tudjuk tüntetni, ehhez csak a távirányítóra van szükségünk.

Zárszóként a mindenre ható, univerzális gyógyszer neve is elhangzott, ami képes megőrizni a test-lélek-szellem harmóniáját, s ez nem más, mint a szeretet, a másik megölelése, a jó cselekedetek, a csend és a béke. E szerint éljünk, s így sokáig azok között lehetünk, akiket szívből szeretünk.