Református kórusok találkozója

Színvonalas zenei és gazdag lelki élményben volt része azoknak, akik a Délpesti Református Egyházmegye kórusainak találkozóján vettek részt április 10-én a jászberényi református templomban.

Mező István lelkész vendéglátó szervezőként külön köszöntötte a találkozón megjelent kórusokat, lelkipásztorokat, Tamás Margit énekügyi előadót, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, valamint a jászberényi gyülekezet kórusát második éve irányító Bedőné Bakki Katalin karnagyot.

2016-04-10_00002.jpg

A Jászberényi Református Egyház Gólya Óvodájának óvodásai egy bájos verses-dalos műsorral kedveskedtek, majd az Apostolok Cselekedeteiből olvasta fel az igei köszöntést Mező István: „Éjféltálban Pál és Szilás imádkozott és énekkel magasztalta az Istent.”  Lelkipásztor úr az igemagyarázatban kiemelte, hogy a megveretett és börtönbe vetett Pál és Szilás énekét látszólag semmi sem indokolta, azonban megrendültek a börtön alapjai és a foglyok kiszabadultak. Zimányi József nagytiszteletű lelkipásztort idézve kettős földrengés történt, mert a börtön falain túl a börtönőr szíve is megrendült.

Az Ige gondolatát továbbfűzve Mező István azt kívánta, hogy legyen a mi szívünkben is ének, s ez az ének a Földön a Mennyei Összkarral összhangban legyen.
Tamás Margit énekügyi előadó örömét fejezte ki, hogy évről-évre megtöltenek a kórusok az egyházmegyében egy-egy templomot, gyülekezeti termet. Szatmári Antalné a Szent Ágoston nyomán élő mondást idézte köszöntőjében, mely szerint aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik. „ Vajon az óvodások hányszorosan imádkoztak most?” – tette fel a költői kérdést a kicsik produkciójának elismeréséül.

A tíz gyülekezet énekkarának – Szolnok, Jászberény, Nagykőrös, Gomba, Makád, Alsónémedi, Cegléd, Albertirsa, Ócsa, Dabas – Örkény – három-négy énekből álló műsorán túl különleges élményt nyújtott az összkari ének.
A jászberényi gyülekezet énekkara nevében Petrics Anna tanárnő szerényen akként nyilatkozott, hogy Isten a hangzás mögött a szíveket látja, azonban a hallgatóság számára a csodálatos előadás is örömet szerzett.
Külön örvendetes, hogy az énekkarok fiatalokat, sőt gyermekeket is tagjaik között tudhatnak, többeknek fiatal karnagyuk, másodkarnagyuk van. A találkozó a barátságot elmélyítő szeretetvendégséggel ért véget.