Jótékonyság, segítőkészség – bálozott a Barátok Temploma Közössége

A jászberényi Barátok Temploma Közössége VI. Jótékonysági báljára hívta és várta a vendégeket, április 16-án a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és Gimnázium ebédlőjébe.

„A boldogság ott talál otthonra, ahol az emberek szeretik egymást, ahol az emberek elviselik egymást, ahol az emberek beszélgetnek egymással, ahol az emberek segítik egymást, ahol az emberek jók egymáshoz, ahol az emberek a kenyeret megosztják egymással, ahol az emberek egymásért imádkoznak, ahol az emberek Isten közelségét érzik.”

Ezzel az idézettel üdvözölte Molnár Györgyné műsorvezető a megjelenteket, majd felkérte dr. Novák István főigazgató-plébánost köszöntője megtartására.
Novák atya, a tőle megszokott módon, három dologra helyezte a hangsúlyt. A bizalom, az irgalmasság és az adakozás. Közösséget teremteni csak a bizalomra építve lehet, a Barátok temploma közössége is a bizalomra épít, amihez a jó Isten ad lehetőséget. Ez a közösség nemcsak a templomban találkozik, hanem azon kívül is. Mint ezen az estén.

Az irgalmasság, más néven segítőkészséget jelent. Ferenc pápa erre az egyházi évre hirdette meg az Irgalmasság évét, új könyvében is erről a nemes feladatról szól. A segíteni akarás sokféleképpen megnyilvánul, tettekben, anyagiakban, szellemiekben. Ezt tapasztalja meg a Barátok Temploma Közössége is. Kiemelte, hogy a Barátok temploma, ferences templom, utalt a ferencesek egyszerű életvitelére. Ebben a szellemben szerveződött, minden hivalkodástól mentesen a szombati bál is.
A harmadik fontos dolog az adakozás. Fontos, hiszen a bizalom és az irgalmasság akkor lesz teljes, ha tudjuk, hogy mit jelent adni. Ha adunk, mi is kapunk, az adás nagyszerű élmény, ez által átéljük, hogy jobb adni, mint kapni. A jelenlévők tombolatárgyaik felajánlásával egymás iránt cselekszenek jót, s a tiszta bevétellel a ministránsok nyári táborozásának költségeihez járulnak hozzá.

A bál fővédnöke: Gulyásné Túróczi Margit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyugalmazott gazdasági főigazgatója, a Barátok Temploma képviselő-testületének nevében köszöntötte a vendégeket. Megtisztelte a rendezvényt jelenlétével és üdvözlésével Pócs János országgyűlési képviselő, aki plusz két gyermek részvételi díját ajánlotta fel a nyári hittanos táborba.

Nem múlhat el bál műsor nélkül. A Liska József Katolikus Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium 11.a osztályos diákjai, Taczman Andrásné hittanár vezetésével, mutatkoztak be. Csohány András, Deszpoth Dávid, Nagy Bálint és Szabó Dávid előadásában paródiát, vidám verseket és gitárjátékot hallhatott a közönség. Ezután a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanulói és tanárai következtek.  Tóthné Joó Rita vezette 4. a osztály kisdiákjai igazi rock and roll tánccal jeleskedtek. A tanárok Zorba táncát már nem először láthatta a jászberényi közönség, de most is vastaps volt a jutalom részükre. Betanította: Molnár József tánctanár.

A Liska Katolikus Középiskola konyhája dolgozóinak keze munkája nyomán finom falatok kerültek az asztalokra. Menü: marhaszelet gombamártással, párizsi sertésszelet burgonyapürével, párolt zöldséggel.
A mulatság tánccal folytatódott, majd éjjel 11 órakor sor került a tombolatárgyak sorsolására.  A vendégek és különböző szervezetek felajánlása nyomán számtalan kisebb-nagyobb, még nagyobb ajándék keresett gazdát, köztük ötnapos ausztriai pihenés, kazán, hűtő-fagyasztó szekrény.
A zenét a kisújszállási Sziluett együttes szolgáltatta, a dekorációt Molnár Ágnes tanárnő készítette. A rendezvény főszervezői: Lantos Tiborné és Molnár Györgyné.
A Barátok Temploma Közössége köszöni minden neves és névtelen közreműködő háttérmunkáját, szíves támogatását, felajánlását, melyet a bál sikere érdekében tett. A cikk írója pedig őszintén reméli, hogy a boldogság szombaton este, a vidám asztaltársaságok körében otthonra talált.