Első meccsét elveszítette a JRK

A Jászberényi Röplabda Klub az UTE ellen megkezdte a női röplabdabajnokság bronzcsatáját, s bár 3:0-ra veszítettek a mieink, sokáig közel sem volt annyira egyértelmű a győztes kiléte, mint amit a végeredmény sugall.

Minden berényi és újpesti drukker nagyon várta ezt a napot, ami végre el is érkezett: a JRK és az UTE ugyanis megkezdte a bronzéremért folytatott, az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot. Hogy a komoly tét ellenére ne feledkezzünk meg róla, a röplabda végső soron egy játék, arról a hazaiak amerikai centere, Ashley Headen gondoskodott, aki beállt a budapestiek utánpótlás-együtteséhez és percekig röplabdázott a fiatal tehetségekkel.


3-1-es hazai előny után Ivana Gardovic ejtése és Pintér Andrea két-két pazar sáncolása és nyitása alapozta meg a hangulatot (4-6). Mindkét gárda szurkolói igazán kitettek magukért és az első percektől lankadatlanul éltették az övéiket – külön dicséretet érdemeltek a jászberényi drukkerek, akik állták a sarat a nagyobb létszámú hazai közönséggel. Rendkívül bátran és okosan kezdte a meccset csapatunk – erre jó példa volt Pintér Andrea jól helyezett ütése (9-11). Nagyszerű mezőnymunka, jól összeállt sánc jellemezte a vendégeket, azonban – többek között – Headen leütései megakadályozták a jelentősebb berényi előny kialakulását. Sőt 14-15-nél egy pontra felzárkózott a Jászberényhez az UTE. Az izgalmak azonban nem csökkentek, ugyanis felváltva születtek a pontok. A játszma végjátékához közeledve négy-öt pontosra nőtt a házigazda előnye. A jászságiak persze nem adták meg magukat, így 23-21-nél már Milodanovics Andrea beszélt az övéivel. 24-21 után 24-24-re egyenlített is a JRK – az óriási lelkierőnek és mások mellett Pintér Andrea leütésének hála, sőt a csereként bizalmat kapott Milica Krstojevic sáncával már a Berénynél volt a szettlabda. Mindkét oldalon jött aztán egy-egy nyitásrontás, majd egy berényi kettős érintés (25-26), illetve Iricanin leütése (27-26), de utóbbi eset után Takács Bernadett mutatott be remek leütést. Fontos megjegyezni, hogy hiába jelezte Deme Gábor és az egész berényi tábor, a játékvezető egy pontot elszámolt, ami ilyen szinten kapitális hibának számít. Iricanin leütésével és Pintér Andrea néhány centis tévesztésével azonban végül az Újpest nyerte a nyitó szettet (30-28).


Az ezer sebből vérző, több alapembert is nélkülöző Jászberény óriásit küzdött az első játszmában és a hihetetlen eset dacára 7-7-nél döntetlenre álltak a felek. Aztán egyre több jól kivitelezett leütése volt az Újpestnek (14-9). A lila-fehér mezesek egyre inkább lendületbe jöttek, így 17-10-re is vezettek már ebben a játékrészben. A Zagyva-partiak azonban semmilyen körülmények között nem adják meg magukat – többek között a csapatkapitányhoz méltó teljesítményt nyújtó Ivana Gardovicnak köszönhetően – ezúttal sem tették. Pintér Andrea leütéseivel és Takács Bernadett szervájával 19-13-ra módosult az állás. A fővárosi henger azonban nem állt le, így Bertók Bettina becserélése ellenére nagy fölénnyel nyerte ezt a felvonást az Újpest (25-14).


Fontos kérdés volt, 2:0-s szetthátrányból hogyan tud felállni a JRK, s néhány perc alatt 6-3-ra vezetett is a budapesti együttes. Jött azonban Irena Mishonova leütése, ami továbbra is tarthatta a lelket a berényiekben. Egy újabb jól kivitelezett újpesti leütéssel azonban viszonylag jelentős előnyre tett szert az UTE a szett elején (8-4). Takács Bernadett leütése is igazolta azonban, Lékó Lilla és a Bleicher nővérek hiányában is óriási küzdők és remek sportemberek alkotják a Jászberényi Röplabda Klub keretét – a berényi nyitásrontással együtt is (12-8). Épp ezért cseppet sem nyugodhattak meg a vendéglátók, pedig a szett első felében jórészt négy-öt ponttal a mieink előtt jártak (16-11). Az egyre nagyobb önbizalommal játszó újpestiekkel úgy tűnt, ezúttal nem sikerül fogást találni, időt is kért Deme Gábor 19-13-nál és Takács Bernadett leütésével és Pintér Andrea pontjával továbbra is harcolt a JRK. Headen szervájával azonban már 22-15-re módosult az állás, s végül meg is nyerte a találkozót az UTE (25-16).

A második és harmadik játszmában látottak alapján ugyan megérdemelt győzelmet aratott az Újpest, azonban az első szettben látottak rányomták a bélyeget a folytatásra. Ettől függetlenül csak dicsérni lehet a mieinket, akik a sok sérüléssel dacoltak és kihozták magukból a maximumot.

 

UTE – Jászberényi Röplabda Klub: 3:0 (28, 14, 16)

UTE: Krisztina Csesljar, NEVENA IRICANIN, Ashley Headen, Lakatos Enikő, Leidgeb Noémi, Háfra Dominika. Liberó: Kötél Dóra. Vezetőedző: Milodanovics Andrea.


JRK: Pintér Andrea, IVANA GARDOVIC, Borsos Lili, Dragana Brkovic, TAKÁCS BERNADETT, Irena Mishonova. Liberó: Gregor Helga. Csere: Bertók Bettina (liberó), Milica Krstojevic, Kovács Fatime. Vezetőedző: Deme Gábor.

A második meccs, szerdán 19 órakor lesz Jászberényben.