Békamentő akción a zöld óvodák

A farmosi 311-es főút mellett immáron 11. éve március hónapban rendezik meg az ásóbékamentő akciót. Ezen akcióhoz csatlakozott Jászberény Város Óvodai intézményének nyolc óvodája is. E kedves kis kétéltűeknek azért van szükségük a segítségünkre, mert a téli búvóhelyükről tavasszal a langyos idő és az eső hatására elindulnak a főúton keresztül a közeli mocsár felé, hogy párt keressenek maguknak. Sokuk azonban sajnos nem ér át az úttesten az autós forgalom miatt.

Idén, kora tavasszal, három napon át mentettük a kisbékákat. Buszt béreltünk és kora reggel vödrökkel, láthatósági mellényekkel, megfelelő ruházattal felszerelkezve, valamint békamentő időjáráshoz fohászkodva elindultunk Farmosra. Az idő eléggé zordnak indult reggel, éjjel enyhe fagyot mértek, ezért nem nagyon reménykedtünk hatalmas békamennyiségben. A kiérkezésünkkor már vártak a mentésvezetők, akik a gyerekeknek elmagyarázták, miért kell segíteni a békáknak, valamint a mentés módját is bemutatták. A mintegy 1,4 km-es séta alatt izgatottan kukucskáltunk bele az újrahasznosított anyagokból felállított kerítés mellett leásott vödörcsapdákba. Az első két napon az ovisok 322 illetve 3822 békát számoltak össze. Kíváncsian vártuk, vajon mi a harmadik napon túlszárnyaljuk-e ovis társaink eredményeit. Ezért a gyerekek versengve szaladtak a vödrökbe „beletúrni”. Érdeklődve figyeltük azokat a kis élőlényeket melyek dideregve várták, hogy börtönükből kiemelve elvigyük a közeli mocsárba és szabadon engedjük. Ők, mintha megérezték volna, hogy segíteni szeretnénk nekik, a szállításuk közben halk békazenével köszönték meg figyelmességünket.

Sok kisgyermek viszolyogva érkezett az akcióra, negatív tapasztalatokkal, helytelen szülői mintával szembesülve. De örömmel mondhatom, az akció elérte a célját! Nemhogy békát mentettünk, az akció során olyan élményekkel, ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek, melyek segítik őket a természet alaposabb megismerésében, pozitív viszonyt kialakítva a benne élőkhöz. Találkoztunk barna ásóbékával, (a bátrabbak meg is simogathatták), levelibékával, vörös hasú unkával, és egy kis tücsökkel is.
Otthon a gyerekek nagy örömmel újságolták a látottakat és a hallottakat is, mert szinte minden érzékszervre ható élményekkel tértek vissza a túráról.

Ezen a napon mi, Kuckó ovisok a Hétszínvirág és Gézengúz ovisokkal együtt összesen 243 ásóbékát juttattunk át biztonságosan a mocsárba.

Köszönjük a mentésvezetőknek, és persze a békáknak is hogy itt lehettünk. Üzenjük a kis kétéltűeknek: Kitartás, jövőre is megyünk!

Benécs Ágnes
óvodapedagógus