Pethes Sándor a zenekar névadója

Április 10-én, vasárnap Pethes Sándor születésének 110. évfordulója alkalmából emléknapot rendezett az egykori Jászapáti Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány, mely most felvette a Pethes Sándor Ifjúsági Fúvós Zenekar nevet.

Pethes Sándor tanító és karnagy nagyra becsült, tiszteletre méltó személyiség volt és mindig az is marad Jászapátin. Több zenekara is volt, négyévente új zenekarokat alakított. Születésének 110., halálának 40. évfordulója alkalmából rendezett emléknapon egykori tanítványai, kollégái, barátai és családtagjai rótták le tiszteletüket.

A megemlékezés a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola épületénél vette kezdetét. Az Ifjúsági Fúvós Zenekar közreműködésével közösen elénekelték a Himnuszt, majd Farkas Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket.
Sás Károly (pedagógus, író, zeneszerző, dalszövegíró), egykori tanítvány mondott emlékbeszédet. Példaképként tekint Pethes Sándorra, aki szinte két hét alatt képes volt olyan gyerekekből egy zenekart alkotni, akik még addig hangszert sem fogtak a kezükben. A megemlékezés koszorúinak elhelyezése közben Juhász Ádám, a fúvószenekar vezetője Pethes Sándor egyik saját szerzeményét adta elő.

A koszorúk elhelyezését követően zenés emlékmenettel vonultak a temetőbe, melynek színvonalát a helyi tűzoltó autós kíséret is emelte. Pethes Sándor sírjánál Kladiva Imre apát, plébános mondott imát, a résztvevők pedig mécsest gyújthattak.
Az emléknap utolsó helyszíne a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium volt, ahol a díszteremben meglepetéssel várták a megemlékezőket. Megtekinthettek egy régi, szép emlékeket idéző videót a családi archívumból, melyet a Vecsésy család ajánlott fel és a JABE digitalizált.

A vetítést követően Pethes Sándor unokája, Pethes Mária szólt pár szót a résztvevőkhöz, emberi oldaláról mutatta be szeretett nagyapját. Elmondta, hogy nagyapja nagy figyelmet fordított a családi életre is, férfi mintaképe is ő volt. Tanítványait végtelen türelemmel oktatta, akik úgy néztek tanítójukra, mint egy félistenre. Megköszönte a megtiszteltetést, hogy az ifjúsági zenekar ettől a naptól nagyapja nevét viseli.
Pethes Éva, Pethes Sándor unokája ezek után átadta Juhász Ádám zenekarvezetőnek az oklevelet, aki elmondta, hogy büszkén viselik Pethes Sándor nevét és szeretettel köszöntött mindenkit a Pethes Sándor Ifjúsági Fúvószenekar első koncertjén. A zenekar fantasztikus koncertet adott, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

A koncertet követően a gimnázium folyosóján megtekinthették a Pethes kiállítást, mely régi hangszerekből, fotókból és a Pethes Sándor Ifjúsági Fúvószenekar 19 éves múltjából és jelenéből való fotókból állt.  A látogatók a fényképeken boldogan keresték magukat, vették kezükbe egykori, saját hangszereiket. A kiállítást Nagy Melinda készítette, melyhez fényképeikkel hozzájárultak régi növendékek is. Ez a kiállítás továbbra is megtekinthető lesz a zeneiskolában.
Dr. Pethes Imre (nyugalmazott MÁV igazgató), Pethes Sándor fia, 86 éves. Sajnálja, hogy súlyos betegsége miatt nem tudott megjelenni a megemlékezésen. Simon Gábornénak, a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány elnökének saját kézzel írott levelében elmondta, hogy jelentős és örömteli esemény számára, hogy édesapja emlékét őrzik és ápolják. Tiszteletre méltó, hogy édesapját az ifjúsági zenekar névadójának fogadják. Jövőbeli tevékenységükhöz jó erőt és egészséget kíván!