Csomagolt gyémánt Jászberényből

Szerdán nagyfokú biztonsági óvintézkedések közepette érkezett városunkba Ilan Mor Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete. Látogatást tett a főiskolán, a Szikra Galériában és az izraeli érdekeltségű Palmi-Top cégnél, ahol lehetősége volt a sajtónak is találkozni a nagykövettel és az őt fogadó városvezetéssel, valamint a házigazda cég tulajdonosaival.

Amíg a nagykövet érkezésére várakoztunk, a Jásztelki úton található baromfifeldolgozó üzem irodájában módunk volt tájékozódni a Palmi-Top egyik izraeli tulajdonosától, Abada Mordehaitól a cég működéséről. Mordehai úr ismertetője közben az irodájában található monitoron keresztül figyelemmel kísérhettük a gyárban folyó munkafolyamatot. A Berényben tíz éve alapított üzem 250 embernek ad munkát.  A tulajdonosok Izraelből telepítették át a céget, miután ott betiltották a hizlalt libák feldolgozását. Jelenleg a jászberényi üzem az egyetlen, ahol töméssel hizlalt libákat vágnak.

A munkafolyamatot Izraelből érkezett rabbik ellenőrzik, akik szigorú vizsgálatnak vetik alá a kecskeméti, lajosmizsei, békéscsabai, kiskunmajsai termelőktől származó nyersanyagot, hogy az megfeleljen a kóser élelmiszergyártás törvényi előírásainak. Az évente feldolgozott mintegy hatszázezer szárnyas, – melynek körülbelül tíz százaléka kacsa, a többi liba – nagyrészt izraeli exportra készül. Termékeik kisebb hányada, nagyjából húsz százaléknyi nem kóser áru, a hazai, illetve egyéb európai piacokra kerül. A csomagolt, fagyasztott húskészítmény kamionokkal érkezik az adriai kikötőbe, majd hajón jut el az izraeli Haifába vagy Ashdodba. A Magyarországon feldolgozott kóser húskészítmények igen népszerűek Izraelben, mert jó minőségű alapanyagból készülnek. Az iparág csúcsát a libamáj jelenti, melyet vendéglátóink tréfásan, csomagolt gyémántnak tituláltak.

A Palmi-Top a világpiacon egyedüli kóser liba-kacsa feldolgozó, forgalma évi húsz millió eurót tesz ki. A város kasszájába adóként tavaly 140 000 eurót fizettek be és Jászberény sportját 40 millió forinttal támogatták. Magyarország, ezen belül Jászberény, mind infrastruktúra, mind alapanyag, mind bérezés szempontjából beváltotta a befektetők számára a hozzá fűzött előzetes reményeket.

A város nevében Szabó Tamás köszöntötte a céghez érkező Ilan Mor nagykövetet. Üdvözlő beszédében kifejtette, hogy örömmel tölti el a látogatás ténye, mert a személyes kapcsolat előrevetíti a város és Izrael közös érdekein alapuló további együttműködésének lehetőségeit. A polgármester köszönetét fejezte ki a Palmi-Top vezetőinek is a munkahelyek biztosításáért és a város sportéletének támogatásáért. Felajánlotta közvetítői segítségét helyi termelők, illetve szállítmányozók felkutatásában.

 

Ilan Mor kifejtette, hogy örömmel jött Jászberénybe, amelyről barátaitól, a cég tulajdonosaitól igen jókat hallott. Ittléte alatt azt tapasztalta, hogy sikeresen működtetik a várost a vezetői. Személyes közreműködésével a város és a Palmi-Top vezetőinek kapcsolatát kívánta erősíteni. Ezen a mostani személyes találkozás tovább javíthat. Megelégedettségét jelezte, hogy bejelentette, meghívta Szabó Tamás polgármestert Izraelbe, ahol befektetőkkel találkozhat.