Diáknapok a gimnáziumban

A tavaszi szünet előtti két napot hagyományosan tudományos ismereteink kibővítésére és lelki feltöltődésre használtuk fel a gimnáziumban. A XVI. Makó Pál Diáknapok témája a magyar nyelv szépsége volt.

Erre emlékezve a megnyitón Suhaj Lilla 8. a osztályos tanuló emelkedett hangvételű szöveget olvasott fel az anyanyelv szeretetéről és tiszteletéről, amellyel a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjébe jutott. Ezúton is gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Gulyásné Tajti Éva tanárnőnek. A házi versenyek eredményhirdetése után 10 órától került sor dr. Csepregi Márta professzor asszony, az ELTE Finnugor Tanszékének tanszékvezető tanára izgalmas előadására a magyar és hanti nyelv rokonságáról. Külön érdekessége volt az előadásnak, hogy egy magyarul jól beszélő, hanti származású diákot is hozott magával, aki most az ELTE tanulója. Vitalij kedves, közvetlen ember, akinek tetszett a gyerekek érdeklődése, és az orosz szakos kollégák segítségével az a kevés nyelvi akadály is megszűnt, ami gátolta, hogy megértsük egymást.

A tavalyi diáknapokon olyan nagy sikere volt a fizikai kísérletek bemutatójának, hogy Szabóné Nagy Enikő kolléganőnk úgy döntött, idén is megszervezi, de nemcsak gimnáziumi diákoknak, hanem a helyi és környező általános iskolákat is meghívta. Örömmel fogadtuk a Jászszentandrási Kunráth Sándor Általános Iskola és a helyi Állami Általános Iskola diákjait, akik érdekes, látványos kísérleteket mutattak be.

A gimnázium tanárai és diákjai büszkék arra, hogy intézményünkben sok kiváló és jeles pedagógus dolgozott. A tőlünk telhető módon igyekszünk ápolni emléküket, megismertetni munkásságukat diákjainkkal, ezzel is ösztönözni őket arra, hogy céltudatos és szorgalmas munkával bárhová eljuthatnak. Az idei évben dr. Farkas Ferenc tanár úrra emlékeztünk. Tiszteletünk és nagyrabecsülésünk jeléül termet neveztünk el róla és volt diákjai kezdeményezésére emléktáblát avattunk.

Húsvét a katolikus egyház egyik legjelesebb ünnepe: Krisztus kereszthalála és feltámadása. A nagyhétre már a Keresztúttal elkezdtük a készülődést és a lelki nappal fejeztük be. Szentmisén vettünk részt, majd a gimnázium épületében a hittan munkaközösség szervezésében a város karitatív tevékenységgel foglalkozó civil szervezetei mutatkoztak be, a kisdiákok kézműveskedtek. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat a Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség és a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapata. Reméljük, sikerült egy-két diákunknak kedvet kapni a segítő munkához. A Katolikus Karitász sokrétű munkáját is megismerhettük: diákjaink és Szabóné Nagy Enikő tanárnő ötletei alapján döbbenetes élőképekkel mutatták be, hogy milyen a segítségre szoruló, bajba jutott emberek élete.

Talán a legnagyobb érdeklődéssel várt program a bibliai Tékozló fiú története című színdarab volt, amit a gimnázium tanárai adtak elő. Gulyásné Tajti Éva tanárnő rendezte a darabot, Réz István és Nagyné Lékó Henrietta tanította be a betétdalt, a gimnázium 11. b osztályos tanulója, Jámbor Imre zongorán kísérte az előadást, a díszleteket Kántorné Pataki Erika készítette. A jelmezeket Szabóné Nagy Enikő válogatta össze. Illés Levente, Bódi Pál és Léhi József a hangosításban és a fények kezelésében segített. Már a próbák alatt is nagyon jó volt a hangulat. Egy ilyen előadás megrendezése, szervezése, összeállítása kiváló csapatépítő munka, ez most is bebizonyosodott. Segítettük egymást, támogattuk, biztattuk és sokat nevettünk. De mindennél felemelőbb érzés volt a hatalmas taps, a sok mosolygós gyerekarc az előadás közben, és a rengeteg gratuláció az előadás után. Nehéz ezt az érzést szavakkal visszaadni. Én magam szívből örülök, hogy részese lehettem ennek az élménynek és köszönöm minden kollégámnak, hogy ezt lehetővé tették:

Földes Ritának, a tékozló fiúnak, Réz Istvánnak, az engedelmes fiúnak, Dr. Wirth Istvánnak, az apának, Nagy-Mihályi Juditnak, a farizeusnak, Ózsváriné Pethő Adrienne-nek és Lénártné Emri Ildikónak, az asszonyoknak, Szabó-Bálint Katalinnak, a szolgának, Veleczki Jánosnak, a gazdának, és Jézusnak, Kovács József atyának.  Köszönöm! Farkasné Besenyei Mária, a kocsmárosné
Külön köszönjük, hogy támogatták programjaink megvalósulását: Jászapáti Város Önkormányzata, Jászapáti Egyházközség, Centrum Jászapáti Kereskedelmi Kft, Szabó Dénes.