Akire büszkék lehetünk – Farkas Martin, birkózó

A Jászapáti Városi Sportegyesületnek több szakosztálya van, közéjük tartoznak a Lóczi Tibor vezette birkózók is. A szakosztály munkájára felfigyelt a nagy hagyományokkal bíró fővárosi BVSC is. Tóth István volt világbajnok sokszor meglátogatja őket.

Jászapáti ifjú birkózói közül kiemelkedik a 14 éves Farkas Martin, aki 2014-ben az év fiú ifjú-sági sportolója lett Jászapátin. 2015-ben pedig, különdíjban részesült az év végi sport-díjátadó ünnepségen. Farkas Martin mint sok gyerek korábban focizott és más egyéb sportágba is „belekóstolt”, de versenyszerűen egyikkel sem foglalkozott. Ezelőtt három évvel azonban nagyot fordult a kocka.

-„ Egyik alkalommal a mi iskolákba is „toborozták” a gyerekeket, hogy látogassunk el a bir-kózók edzésére. Gondoltam egyet és én is elmentem. Az első edzésen való foglalkozás annyira megtetszett, hogy ott ragadtam.” – emlékezik vissza Martin a 2013-ban történtekre.
– Az is közrejátszott az ottmaradásomban, hogy Kmegy Dániel volt akkor az edző és annyira jó foglalkozásokat tartott, hogy minél többet jártam oda, annál jobban megkedveltem a birkó-zást. Dani a későbbiekben nemcsak edzőm, hanem a barátom is lett, sokszor eljött hozzánk, szüleimmel is nagyon jó viszonyt ápolnak. Sokat jelentett, hogy hetente egyszer beültetett a kocsijába és átvitt Ceglédre a klubjához, ahol nálam sokkal tapasztaltabb birkózóktól nagyon sokat tanulhattam.” – újságolta Martin.

Közben a szakosztálynál edzőváltás történt és Kmegy Dánielt egy Ukrajnából érkezett fiatal edző Borsos Eduárd váltotta fel. Az új tréner is elégedett fiatal tanítványával, tehetségesnek és kitartó birkózónak tartja. Hozzá is szeret járni, bár ő sokkal keményebben, olyan ukrános vasfegyelemmel edzi őket. De aki birkózásra adta fejét, ez mind a hasznára válik a ké-sőbbiekben. A fegyelem az akarat és természetesen a sok verejtékkel elvégzett munka végül eredményekben is megmutatkozik. Sőt már meg is mutatkozott, ugyanis az elmúlt évek nem múltak el nyomtalanul Martin számára. 2013-ban számos magyar területi, sőt nemzetközi versenyen is megmérettette magát és szinte mindenütt felállhatott a dobogóra. Így elmondható, hogy minden színű érem található gyűjteményében. De legfényesebben ragyog számára a diákolimpián 2013. és 2015. évben szerzett egy-egy bronzérem. 2015-ben az or-szágos ranglista versenyen pedig ötödik lett.

Martin eredményeire osztálytársai és tanárai is felfigyeltek. –„Úgy érzem, hogy mióta jó eredményekkel jövök haza egy-egy versenyről, jobban a figyelem középpontjába kerültem. Sokkal több barátom van mind a fiúk, mind a lányok körében. Tanáraim is nagyon rendesek és megértőek velem szemben, amit szeretnék ez alkalommal is megköszönni. Az is érdekes és persze jól eső érzés, amikor néha visszahallom az utcán, hogy: … „nézd már! Ott megy a kis birkózó gyerek!” – meséli mosolyogva Martin.

Természetesen a „kis birkózó gyerek” továbbra is nagyon komolyan veszi kedvenc sportágát és szeretne a ranglétrán egyre magasabbra kerülni. Ezért az ősztől a fővárosban, a Zuglóban lévő Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskolába fog járni, ahol kollégiumi ellátást fog kapni, valamint ösztöndíjat is. A Sportiskolában mindennap két edzésen vesz részt, és négy év után természetesen érettségi bizonyítványt kap kézhez. Sőt olyan elgondolása is van már most Martinnak, hogy a rendvédelmi szervek valamelyik főiskolájába szeretne bejutni. Elmondta még, hogy Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok és testvére Lőrinc Viktor junior világbajnok és felnőtt VB. bronzérmes a példaképe.

Farkas László, Martin édesapja bízik abban, hogy fia a fővárosban is megállja helyét, mert egyrészt nagyon jó tanuló, másrészt pedig mindene a birkózás. Azt is elmondta még, hogy a család nem marad egyedül Jászapátin az ősztől kezdődően sem, hiszen Martin öccse Benjá-min, aki még csak 3. osztályos, – és neki a Lőrinc testvérek a példaképei -, szintén birkózik és a hírek szerint a szakosztály egyik „gyöngyszeme”. Már neki is sok érme van, és ez csak sza-porodni fog. Jászapátin tehát továbbra is biztosítva van a birkózó utánpótlás, és remélhetőleg majd a későbbiekben Farkas Benjáminra is büszkék lehetünk.