Bronzéremért küzdhet a JRK

A Jászberényi Röplabda Klub április 3-án játszották a harmadik mérkőzésüket a Békéscsaba elleni elődöntőben, s bár a mieink igyekeztek kihozni magukból a maximumot, végül ezúttal is három szettben veszítettek a viharsarkiak ellen.

Az első szett elején Sarah Clement először ugyan széleset ütött, aztán viszont javított, majd Tatjana Matic kétszer is eredményes tudott lenni a hazaiaknál, mielőtt Irena Mishonova elemi erejű leütéssel vétette magát észre. Már az első percektől a viharsarkiakról szólt leginkább a játék, s mivel a mieink sánca többször sem állt össze megfelelően, 8-3-as csabai vezetésnél érkeztek el a csapatok az első technikai időhöz. Ennek ellenére 16-3 után Borsos Lili sáncolása és Irena Mishonova leütése révén tudott csak ismét eredményes lenni a JRK. A Békés megyeiek diktálta tempó azonban nem csillapodott, így ismét időt kértek a mieink 20-7-es békéscsabai vezetésnél. Sajnos a találkozót rosszul kezdték röplabdázóink, s a gyorsan begyűjtött jelentős előnyt jól őrizte Sasa Nedeljkovic együttese, s igen magabiztosan nyerték meg a nyitó játszmát (25-14).


A második szett Pintér Andrea sáncolásával indult, s bár Ivana Gardovic a hálóba ütötte a labdát, a mieink 5-5-nél is tartották a lépést ellenfelükkel szemben, aztán viszont Bodnár Dorottya és Szakmáry Gréta is növelte pontjaik számát. Ennek a játékrésznek az elején kevesebbet hibáztak a jászságiak, mint tették az első szettben, valamint az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy többször is nyitást rontottak a csabaiak. Ezt követően azonban több hiba is jelentkezett a JRK játékában – többek között Dragana Brkovic és Pintér Andrea sem értette meg tökéletesen egymást -, így 11-7-nél újabb időkérés következett a Jászberény számára. Továbbra sem változott azonban érdemben a játék képe, így 16-12-nél jöhetett a következő technikai idő, majd 19-13-nál a vendégek időkérése. A játszma végjátékára visszatért Takács Bernadett, illetve beállt Bleicher Réka, azonban az egyre inkább megállíthatatlannak tetsző BRSE végül ezt a szettet is tulajdonképp könnyedén nyerte meg (25-14).


3-1-es jászberényi vezetés után az egyébként bátran játszó és jó feladásokkal jelentkező Bleicher Réka nyitást rontott, majd Irena Mishonova leütéseivel szemben voltak tehetetlek Szakmáry Grétáék, így 4-7 is volt az állás. Bleicher Réka rendkívül jó helyzetfelismerésének köszönhetően aztán végre berényi előnyről vonulhattak technikai időre a felek (4-8). Gödörbe kerültek röplabdázóink, így ezúttal Ivana Gardovic helyett kapott játéklehetőséget Takács Bernadett. Így is újabb két pontot szerzett a Békéscsaba, 11-9-nél, majd 14-10-nél elérkezettnek bizonyult az újabb berényi időkérés. Ezután Bleicher Nóra és Irena Mishonova nagy erejű leütése következett a JRK-tól. Következett aztán Takács Bernadett nyitásrontása és Irena Mishonova rossz nyitásfogadása, így 16-13-ra módosult az eredmény. Eddig ebben a szettben nyújtották a legjobb teljesítmént a berényiek, többször is okos megoldást választottak. Nagy Viktória újabb szervájával nem tudott azonban mit kezdeni Irena Mishonova, így bizalmat kapott helyette Gregor Helga. Ismét átverte ellenfelét jól helyezett labdájával Bleicher Réka, s Tálas Zsuzsanna hibájának is hála 22-19-re is megközelítette ellenfelét a Jászberény. 24-20-nál azonban szettlabdához jutott a Csaba, s Takács Bernadett hosszú leütése következtében az első lehetőséggel éltek is a hazaiak (25-20).

Linamar-Békéscsabai RSE – Jászberényi RK 3-0


Ezzel tehát győzött a Linamar-Békéscsabai RSE, s idén is bejutott a bajnoki döntőbe. A Jászberényi Röplabda Klub pedig elsősorban a harmadik játszmában megmutatta, a jelenleg legerősebb magyar csapatnak tartott viharsarkiakkal is képes legalább egy szett erejéig komoly ellenállást tanúsítani. A mieink a bronzéremért küzdhetnek a szezon folytatásában, méghozzá a Vasas Óbuda – UTE párharc vesztesével. A három győzelemig tartó párharc első két meccsén a Vasas diadalmaskodott, ugyanakkor a harmadik találkozót a Vasas pályáján nyerték meg az újpestiek 3:1-re, így egyelőre ebben a párosításban folytatódnak a küzdelmek.

Linamar-Békéscsabai RSE: Sarah Clement, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Tatjana Matic, Bodnár Dorottya, Soós Nikolett. Liberó: Molcsányi Rita. Csere: Szpin Renáta (liberó). Nagy Viktória, Kierra Holst. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Jászberényi Röplabda Klub: Pintér Andrea, Borsos Lili, Bleicher Nóra, Ivana Gardovic, Dragana Brkovic, Irena Mishonova. Liberó: Lékó Lilla. Csere: Takács Bernadett, Bleicher Réka, Milica Krstojevic, Gregor Helga. Vezetőedző: Deme Gábor.

Sasa Nedeljkovic (Békéscsaba): „2:0 után ellenünk minden tekintetben nagyon-nagyon nehéz működnie bármelyik csapatnak. Kimutattuk mindhárom szettben, hogy mi a célunk: döntőt játszani és a bajnoki címet megnyerni. Nagy hangsúlyt kapott a Jászberénynél, hogy megnyerne egy vagy két játszmát, de az elődöntő, a rájátszás arról szól, hogy meg kell nyernie a mérkőzéseket. Lehetett látni, hogy ma is mit akartunk blokkban és nyitásban, mit terheltünk a szettekben, s technikailag-taktikailag jól felkészült a csapatunk.”

Deme Gábor (JRK): “Gratulálok a Békéscsabának!”