Projektnap a felső tagozaton

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére iskolánk, a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola projektnapot rendezett a felső tagozaton, így készítve fel tanulóinkat erre a csodaszép tavaszi ünnepre.

Kokárda, Nemzeti dal, Táncsics Mihály, Pilvax Kávéház, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Landerer nyomdája, a Tizenkét pont, forradalom, márciusi ifjak, Nemzeti Múzeum, szabadság. Ezekről a fogalmakká vált szavakról minden magyar embernek ugyanaz jut eszébe: a legnagyobb nemzeti ünnepünk, az 1848. március 15-ei forradalom, a szabadságharc kezdete. Ezen a napon egy maroknyi fiatal „írástudó” elindított egy lavinát, ami megváltoztatta a nép életét.
De az álmokból és az illúziókból csakhamar szó szerint a véres valóságra ébredtek az ifjak. Idegen hatalmak és önnön széthúzásunk, érthetetlen acsarkodásunk, önző érdekeink a köz érdeke fölé való helyezése sok ezer emberéletbe és kis híján egy egész nemzet létezésébe kerültek. Azonban az a dicsőséges márciusi nap erőt adott és 168 éve minden tavasszal erőt ad, hogy higgyünk magunkban, hogy legyünk büszkék a magyarságunkra.
Március 15-e a szabadságról és a hazaszeretetről szól. Ennek lényegét és üzenetét igyekeztünk a projektnap keretében megfogalmazni és megértetni a gyerekekkel.
A projektnapon vendégül láttuk a 4.a és 4.b osztályos tanulókat és a tanító nénijeiket is.
Színes programok során emlékeztünk meg történelmünk eme dicső időszakáról.

2016-04-06_00017.jpg

Minden osztály végigjárta a termekben jelképesen kialakított, s eképpen megelevenedő nevezetes történelmi helyszíneket.

A „Nemzeti Múzeumban” Budai Istvánné tanár néni rövid bemutatóban ismertette a dicső forradalom eseményeit. Itt a tanulók puzzlét raktak, totót töltöttek ki, illetve plakátot készítettek.
A „Harctéren” Tarjáni Zoltán tanár bácsi játékos sportfeladatokkal várta a gyerekeket.
A „Nyomdában” Czakó József tanár úr segítségével a Nemzeti dalt írták le a diákok változatos formában: lúdtollal, írógéppel, illetve laptopok segítségével.
A „Polgári Kokárda Körben” Bolyós Magdolna tanár néni kézműves foglalkozás keretében márciusi dekorációkat készített a gyerekekkel.
A „Toborzóhelyen” Kocsisné Kaszab Zsuzsanna tanár néni korabeli táncokat mutatott és tanított. be. A nap jó hangulatban telt el, valamennyi osztály sok élménnyel és ismerettel gazdagodott.

A projektnap zárásaként  a „Pilvax Kávéházban” megpihenhettek a diákok, ahol mesével  illetve Kossuth kiflivel, üdítővel zárták az élményekben gazdag napot.
Rendezvényünk elérte célját. Valamennyi tanuló rendhagyó formában ismerkedhetett meg legszebb tavaszi nemzeti ünnepünk üzenetével: „Mi vagyunk az utókor, amelyben annyira hittek a forradalom fiai. Ne okozzunk csalódást nekik! Ők már lemosták a gyalázatot, mit népünk történelmére kentek a századok. Őrizzük meg ezt a tisztaságot!”