Magdeburgi fesztivál

Felejthetetlen, élményekben gazdag kirándulásban volt része a jászberényi Déryné Vegyeskar tagjainak március 11-16. között Magdeburgban.

2013 tavaszán egy EU-s pályázat keretein belül a jászberényi önkormányzat meghívására látogatott városunkba a magdeburgi Exaudi Vegyeskar, s házigazdának az önkormányzat a kórusunkat kérte fel. Ez év márciusában viszontlátogatásra hívtak minket Magdeburgba, mely meghívásnak hosszas szervezés után sikerült is eleget tennünk.
Magdeburgban március 11-20. között zajlott a 23. Telemann Fesztivál. Az ünnepnapok megnyitó koncertjére Magdeburg főpolgármestere, Dr. Lutz Trümper Úr meghívta Jászberény város polgármesterét, Szabó Tamást és a Déryné Vegyeskar vezetőségét. Az önkormányzat részéről sajnos egyéb elfoglaltságok miatt senki nem tudott részt venni, így Csillik György kóruselnök adta át polgármesterünk köszönőlevelét, szívélyes üdvözletét és a város ajándékát.

A fesztiválra minden évben külföldi fellépőket is meghívnak, s ezen alkalomból hívták meg most a kórusunkat. Az ünnepi napokon két helyszínen is felléptünk az Exaudi kórussal együtt. Magdeburgban a St. Paulus evangélikus templomban és Aschersleben a Besthornhaus Rendezvényházban tartottunk teltházas koncertet. Felemelő érzés volt közösen énekelni a német kórussal együtt Bárdos Lajos Tábortűznél című művét magyarul és németül, és Verdi Nabucco operájából a Rabszolgák kórusát olaszul, melyet a közönség állva, vastapssal jutalmazott.
Fellépéseink során megemlékeztünk március 15.-éről is, a Kossuth nótával tolmácsoltuk nemzeti ünnepünk szellemiségét. A magdeburgi fellépésünk után közös vacsorával kedveskedtek vendéglátóink Magdeburg egykori NDK-s Disco-jának épületében, ahol közösen énekeltünk és táncoltunk – a hely szellemének megfelelően – a 70-80-as évek slágereire. Természetesen a fellépéseken túl alkalmunk volt megcsodálni Magdeburg városát, a helyi Várostörténeti múzeumot, ahol megismerkedtünk a város múltjával és híres szülötteivel. Többek között Otto von Guericke tudóssal, aki egykoron 50 évig volt a város polgármestere. A magdeburgi félgömbökkel tett kísérleteivel megalapozta a vákuum fizikát, nevéhez fűződik a légszivattyú megalkotása, amit később az űrkutatásoknál is felhasználtak.

Kirándulást tettünk a gyönyörű Quedlinburgba, ahol megcsodáltuk a középkori gerendás házakat, és meglátogattuk az egyik több évszázados sörfőzdét is, ahol helyben főzött sörökkel öblítettük le kellemes ebédünket.

Búcsúvacsoránk a Magdeburgban 1924 óta működő Absthof Szeszfőzdében volt, ahol üzemlátogatást tettünk, majd megkóstolhattuk a helyi specialitásokat. Az este vacsorával, közös énekléssel, körtánccal zárult, majd megható búcsút vettünk vendéglátóinktól.
Másnap reggel indultunk haza, de útközben még látogatást tettünk Berlinben, ahová elkísért néhány Exaudi kórustag is, többek között Leonid Schemetow karnagy is. Hosszú sétát tettünk az Alexanderplatz-tól a Brandenburgi kapun keresztül a Reichstag-ig, útközben gyönyörködve a monumentális régi és új épületekben. Meghatódva álltunk a berlini Reichstag homlokzatán az egyedüli idegen-nyelvű emléktábla előtt, ami magyarul és németül emlékeztet az 1989-as rendszerváltásra, a két nép barátságára és a közös reményekre. Végezetül az egyik legrégebben épült templomban, a Marienkirche-ben tettünk látogatást, és itt rövid, meghitt énekléssel búcsúztunk vendéglátóinktól és Németországtól.