Ha jót adok, jót is kapok

Családja körében köszöntötték Farkas Béláné Icuka nénit, Jászberény egykori közismert divatárusát 90. születésnapja alkalmából.

A város nevében Szatmári Antalné alpolgármester asszony köszöntötte Icuka nénit születésének 90. napja alkalmából otthonában, majd emléklap formájában átadta Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét egy szép virágcsokor kíséretében. E jeles esemény alkalmat adott arra is, hogy a fehér asztal mellett felelevenítsük Icuka néni emlékeit életének fontosabb eseményeiről.
Farkas Béláné Knór Ilona 1926. március 30-án született Jászberényben, szülei nyolcadik gyermekeként. Édesapja korai halála után elköltöztek a Nádor utcába, ahol minden gyermek tisztességesen, szakmával a kezében léphetett ki a szülői házból, édesanyjuk nagy örömére. A kereskedő végzettség megszerzése után Icuka néni a főtéri divatáruboltban kezdett gyakornokként dolgozni, ahol elsajátította az alapokat. Élete párjával egy Víz utcai táncmulatságon ismerték meg egymást. Béla bácsival 1947-ben kötöttek házasságot és kapcsolatuk példaértékű volt nemcsak a családjuk, de ismerőseik, vásárlóik körében is. Közösen nyitottak ugyanis rövidáru boltot a mai Szentháromság Patika helyén és kedves, készséges hozzáállásuk híre gyorsan terjedt a városban. Az emlékek sűrűjében arra is fény derült, hogy a fiók mélyén még ma is lapul cérna ebből az időszakból.

Két gyermekük született, Béla és Ilona. Amíg a gyermekek cseperedtek, Icuka néni könyvtárosként dolgozott a Petőfi kertben, ahol még inkább megszerette a szépirodalmat. Rövidesen megnyílt a főtéri készruha boltjuk, ahol férje lett az üzletvezető, majd ő is csatlakozott hozzá és mindketten onnan mentek nyugdíjba. Fiuk fogtechnikusi vállalkozást indított, míg lányuk az ismert, nagy múltú utazási iroda szervezőjeként, majd vezetőjeként tevékenykedett nyugdíjazásáig. Törésként érte a családot Béla bácsi, majd fia és unokája tragikus halála, de egymást bátorítva átvészelték a nehéz időszakot és ma már a család legkisebb tagja, a dédunoka, Marci ad reményt felmenőinek.

Icuka néni megpróbáltatásai ellenére szellemi frissességnek örvend, két éve még gyakran olvasott, rejtvényt is fejtett, de szeme romlása miatt ma már szívesebben kíséri figyelemmel a televízió műsorait. Ma is fontos számára a nett megjelenés, ahogy igényes divatárushoz illik. Családjára jellemző az összetartás, egymás feltétel nélküli szeretete. „Lányomnak és menyemnek sokat köszönhetek… nagy szeretettel vannak hozzám.” Icuka néni számára a szeretet és a megértés a legfontosabb az életben. „Ha jót adok, akkor jót is kapok vissza… ez a kilencven évem tanulsága.”