Egyfelvonásos komédiák

Újabb maradandó élményben részesítette a közönséget a Beregszászi Színházi társulat március 24-én, csütörtökön este a Főnix Fészek Műhelyházban. Csehov három egyfelvonásos komédiája már 12 éve a repertoárjukon van. Jászberénybe harmadjára látogatott el az együttes.

Már javában tartott az első felvonás mikor két újonnan érkező néző észrevétlenül próbált a közönség soraiba lopózni – sikertelenül. Ugyanis Luka avagy Trill Zsolt – anélkül, hogy kilépett volna az őrült lakáj szerepéből –, leültette őket. A humoros belépő végigkísérte az előadást. Szűcs Nelli a gyászoló özvegyet alakította, aki mindvégig hűséges akart maradni hűtlen, megboldogult férjéhez. Hamar kiderült a nézők számára, hogy a mély sóhajtások mögött rejtőző szívfájdalom inkább az új szerelem utáni áhítozás. Arra azonban, hogy a szegény özvegy szívét halott férjének hitelezője Varga József, a medve dobogtatja meg senki sem számított. Különösen, hogy ő pedig nem állna össze az özvegyhez hasonló „szoknyás pszichológusokkal” Na, jó, talán sejthettük.

A második darabban Trill Zsolt egyszemélyes fellépését láthattuk. Mint önjelölt tudós tartott szabadelőadást a dohányzás ártalmairól. A komikus előadás során a nézők nem sokat tudhattak meg a cigaretta veszélyéről, annál inkább az elnyomott kisember önvallomásáról. Az orosz társadalomkritika hazai aktualitása szórakoztatta a közönséget.

A harmadik komédia kissé alább szállt a korábbiakhoz képest. Kacsúr Andrea olykor ripacskodva játszotta el a toporzékoló vénlányt. Szappanoperát alakítottak a hozzá egyáltalán nem illő udvarlójával, Tóth Lászlóval. Ő hatalmas pápaszemét mindig levette, csúnyasága miatt inkább anélkül „vette szemügyre” a megkérni szándékozott vénlányt. Szerencsére Trill Zsolt itt sem hagyta cserben a nézőket, improvizált szóvicceivel tovább szórakoztatva bennünket. Kétségbeesett, szerencsétlen édesapaként ekképp kért segítséget a közönségtől: „Adjanak nekem pisztolyt vagy kést ők! A késők.” Nyilván a már említett, elkésett hölgyek belépőjére utalt az ízig-vérig színész.

Az előadás alatt a könnyünk is kicsordult a nevetéstől. Összességében remekül megkomponált estet láthattunk, amit a rögtönzés és a színészek közvetlensége még színesebbé tett.