Nem sikerült a bravúr Békéscsabán

Bár kiválóan kezdte a Békéscsaba elleni elődöntőt a Jászberényi Röplabda Klub, végül alulmaradt a bajnoki címvédő, kupagyőztes vetélytársával szemben.

A női röplabda legmagasabb osztályában Jászberény az MTK elleni győzelmével elődöntőbe jutott, ahol a Békéscsabával kell felmérnie az erejét. A három győzelemig tartó párharc első meccsét a viharsarkiak otthonában játszották a felek. A mérkőzés első pontját szerezte, s Pintér Andrea leütésével 3-1-re vezetett a JRK – érződött a mieinken, hogy teher nélkül játszanak. A szokás szerint rendkívül lelkes berényi szurkolók és a JRK között ezúttal is működött az összhang, így a drukkerek biztatásának is köszönhetően őrizték a mieink az előnyüket – sőt Pintér Andrea okos megoldásával 9-13 is állt az eredményjelzőn. 10-15-ös jászberényi vezetésnél időt is kért Sasa Nedeljkovic, a hazaiak vezetőedzője. Ennek ellenére 12-16-nál következhetett a technikai idő. Örömteli volt látni, hogy cseppnyi elfogódottság nélkül röplabdáznak a Zagyva-partiak. Szakmáry leütése után Ivana Gardovic tudott eredményes lenni, majd Dragana Brkovic lepte meg a hazaiakat. 15-20-as berényi előnynél ki is kérte második idejét Sasa Nedeljkovic – már ez önmagában dicséri a mieinket. Két, talán megakadályozható békéscsabai pont után, 17-20-nál időt kért Deme Gábor. Ennek is köszönhetően Pintér Andreát ezúttal sem tudták sáncolni, sőt aztán Irena Mishonova újabb mérnöki pontosságú leütésével 18-22. Soós Nikolett leütésével azonban 21-23, Deme Gábor időt is kért. Mindent megtett a szett megnyerése érdekében a játszmát rosszul kezdő vendéglátó, s Matic ászával egy pontra fel is zárkózott, majd 24-23-nál már a Csaba került játszmalabdához, Milica Krstojevic potyalabdájával azonban fokozódhattak az izgalmak. 25-25 után Milica Krstojevicet sáncolta Szakmáry Gréta, s Sarah Clement pontjával végül megnyerte az első szettet a Békéscsaba (27-25).


A végjátékban elveszített első játszma okozta sokk megtette a hatását, sajnos a második játékrészt rosszul kezdték a jászberényiek. Szinte pillanatok alatt 4-0-s előnyre tett szert a BRSE, időt is kért Deme Gábor. Ezt követően előbb Pintér Andrea sáncolt jól, majd Soós Nikolett ütött előbb szélesen, majd hosszan (4-3). Jött azonban az újabb hullámvölgy a játékunkba, így 8-4-nél jöhetett az újabb technikai idő. A Békéscsaba ugyanakkor lendületbe jött, melynek eredményeképp 13-8-ra is elhúzott a Jászberénytől, mielőtt Milica Krstojevic leütésből eredményes nem tudott lenni. Sajnos megviselte a berényi lányokat, hogy az első szettben sokáig hiába játszottak jobban, neves ellenfelüknél, végül elveszítették azt. A délkelet-magyarországiakat ugyanakkor érthető módon feltüzelte a feltámadásuk, így 17-9-re is elléptek a mieinktől. 20-13-nál érkezett szerválni Gregor Helga, ám hiába a nagy igyekezet – és Kovács Fatime becserélése dacára – viszonylag nagy előnnyel diadalmaskodott ebben a játszmában a Csaba (25-17).


3-0-s hazai vezetés után Szakmáry Gréta nyitásrontásával szerezte meg csapatunk az első pontját a harmadik szettben, majd Irena Mishonova vétette magát észre remek leütéssel. Szurkolóink kiáltották, “soha ne add fel!”, s a vendégek ennek szellemében 4-4-re egyenlítettek. Jött azonban néhány rontás, s máris 8-4-re módosult az állás. Szakmáry Gréta széles leütésével 13-12-re változott a részeredmény, időt is kértek a hazaiak. Tudtak is lépni a Békés megyeiek, így 16-12-nél érkeztünk el a következő technikai időhöz. Az idő előre halad tával nőttön nőtt a két gárda közötti különbség, 19-13-nál időkérésre szánta rá magát a jászberényi edzői stáb. Bár a meccs utolsó pillanataiban pályára léphetett Borsos Lili, a Jászberényi Röplabda Klub nem tudta megakadályozni az újabb békéscsabai szettgyőzelmet és diadalt (25-16).

Linamar-Békéscsabai RSE – Jászberényi Röplabda Klub: 3:0 (25, 17, 16)

BRSE: Szakmáry Gréta, Soós Nikolett, Tatjana Matic, Bodnár Dorottya, Tálas Zsuzsanna, Sarah Clement. Liberó: Molcsányi Rita. Csere: Fábián Fanny, Kierra Holst, Korniss Ildikó, Nagy Viktória. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

JRK: Bleicher Nóra, Ivana Gardovic, Dragana Brkovic, Irena Mishonova, Pintér Andrea, Milica Krstojevic. Liberó: Lékó Lilla. Csere: Bleicher Réka, Gregor Helga, Kovács Fatime, Borsos Lili. Vezetőedző: Deme Gábor.

A JRK bár jól kezdte az ütközetet és sokáig úgy tűnt, sikerül megnyerni az első szettet, ez végül nem sikerült. Ennek ellenére a mieink küzdő szellemét nem érheti kritika. A párharc második mérkőzésére április 1-jén (pénteken) este 19 órakor kerül sor, immár a Bercsényi úti Sportcsarnokban.