Nyeregben a Lovasíjász

Ősmagyar népviseletben, kürtök felharsanásával köszöntötték a rajongók március 15-én a Lehel Film-Színházban is debütált Lovasíjász című filmet. Az azt követő közönségtalálkozó alkalmával, a rendező, Kaszás Géza mesélt a film elkészítéséről.

Ritkán készül olyan film, amely a magyarság múltjával foglalkozik. Kaszás Géza azonban most sem okozott csalódást a nézőknek. A dokumentumfilm főszereplője Kassai Lajos, lovasíjász, íjkészítő, oktató, egy olyan karizmatikus személyiség, aki alapmottója szerint nem őseinket követi, hanem amit az őseink követtek, így alkot újat.
Somogy megyében Kaposmérőn található Kassai Lajos tizenöt hektáros birtoka, ahol Kaszás Géza és csapata forgatott.  A zöldellő legelőn bivalyok, szürke marhák és természetesen lovak tarkítják a természet szépségét. A csendéletet szinte semmi sem zavarhatja meg, kivéve egy kiadós, embert próbáló erőnléti edzés. Kassai Lajos edzéseivel nemcsak a testét, hanem a szellemét is karban tartja. Bölcsességeit igyekszik átadni a következő generációnak.  A filmben kiderült, hogy szerinte az íj út önmagunk felé, a ló pedig út a külvilág felé, ezért is működik így lovasíjászat.
A semmiből építette fel kaposmérői birtokát. A lelkére, megérzéseire hallgatott mikor anyagi problémákkal küzdött és mindent feltett az íjkészítésre. Az évek során rengeteg gyakorlással oly tiszteletet vívott ki magának, hogy világszerte elismerik tehetségét. Nem meglepő tehát, hogy Hollywood filmcsillagát, Matt Damon-t  is Kassai Lajos készítette fel lovasíjász szerepére a The Great Wall című filmben.

A látványelemekben gazdag dokumentumfilm három évig készült. Sokszor nehézséget jelentett az operatőri munka, hiszen a stábnak komoly sebességet kellett felvenni, hogy lencsevégre kapják Kassai Lajos lövéseit. A lovasíjászat ősi gyökerekre vezethető vissza, amely képes összekapcsolni a világ különböző pontjait. Ezt bizonyítja, hogy a stáb megjárta a belső-mongóliai Hun múzeumtól kezdve a kanadai indián törzshelyet is. A filmben a kisebb kitérőktől eltekintve legfőképp Kassai Lajosról kapunk szélesebb képet. Életpályáját, sikereit, díjait tekintve Kassai Lajos megtalálta az útját. Az ő nevéhez köthető a lovasíjászat hungarikummá avatása, illetve, hogy Magyarországon a világon elsőként oktatják egyetemi szinten ezt a sportot.

A kitüntetések száma rengeteg, nem kell messzire mennünk, hogy legújabb elismerését megemlítsük, hiszen Áder János köztársasági elnök, március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adományozott Kassai Lajosnak.