Jön a Tavaszi Zsongás

Kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai gazdag áprilisi programkínálatukról.

„Izgalmas időszaknak nézünk elébe!” – irányozta elő áprilisi kínálatuk sokszínűségét Gál-Dobos Beáta, a Jászkerület Nonprofit Kft. programszervezője. Az idei Tavaszi Zsongás április 1-jén a háromnapos Város Napja rendezvénysorozattal veszi kezdetét, a huszár- és betyárhagyományok jegyében. Az igazán tartalmas műsorok között a család apraja-nagyja megtalálhatja a kedvére valót, köztük Háry János kalandjaival, kézműves foglalkozásokkal, Ocho Macho koncerttel, huszárkalanddal, a város ebédjével és a hétvége zárásaként, vasárnap 15 órakor a városi ünnepséggel a főtéren.

Ez alkalomból újabb tárlat kap helyet a Zagyva-sétány szabadtéri kiállítóterén Jászberényből indulva címmel, felvonultatva Jászberény jeles szülötteit. A kiállítás megnyitójára április 2-án, 15 órakor kerül sor a helyszínen. Az események többsége a Margit-szigeten lesz, rossz idő esetén pedig a Bercsényi úti Sportcsarnok nyújt menedéket a résztvevőknek.

Szintén április első hétvégéjén rendezik az országos csillagászati és asztrofizikai diákolimpia válogatójának döntőjét a Jászberényi Városi Könyvtárban. Kovács Péter könyvtárigazgató kiemelte, hogy a nagyközönség számára ingyenes csillagászati előadásokat, járdacsillagászatot is szerveznek, valamint nyitva áll a mélyebben érdeklődők előtt a belépődíjas mobilplanetárium is, amit a könyvtár udvarán állítanak fel. Fontos információ az olvasóközönség számára, hogy a csillagászati verseny lebonyolítására tekintettel a könyvtár április 2-án, szombaton zárva lesz.

A gyermekprogramokról és a testi-lelki feltöltődést szolgáló műsorkínálatról Suhaj Csilla tájékoztatta a sajtó munkatársait. Április 10-én várják legközelebb a csemetéket és szüleiket a közkedvelt Barkácsdába, április 17-én, a vasárnapi gyermekmatinén pedig A csillagszemű juhász története elevenedik meg a Lehel Film-Színház deszkáin. A Lélekút sorozat április 14-i állomásának vendége dr. Papp Lajos szívsebész professzor lesz, illetve a Spirituális műhely is folytatódik Szatmári Nóra life coach vezetésével. Idén is változatos előadásokkal, ingyenes mérésekkel, kóstolókkal, valamint vásárral várják az érdeklődőket április 24-én, a Natura Napon.

Április 11-én, a költészet napján Karafiáth Orsolya író-költőnő csábítja az irodalom barátokat ötórai teadélutánra a Déryné Rendezvényház dísztermében. A szókimondó, egyedi stílusú írónővel Pernyész Anita tanárnő beszélget majd. Góg Zoltán programszervező hangsúlyozta, hogy a másfél éve feledés homályába merült slam poetry műfaja április 12-én ismét betör a városba, és képviselői a Sára Sándor teremben verselnek majd szabad stílusban. Az est folyamán lehetőség nyílik a vállalkozó kedvűek debütálására is. Aki kedvet érez, áprilisi 5-ig jelentkezhet három perces előadásával a gog.zoltan@jaszkerulet.hu címen.