A legnemesebb vándorlás

Takács Tamás tábori lelkész tartotta a nagyböjti lelkigyakorlatot három estén, városunk három katolikus templomában, szavaival hozzájárulva Istennel való kapcsolatunk elmélyítéséhez.

A lelkigyakorlat második napján, péntek este hat órára is szép számmal gyűltek össze a hívek, ezúttal a Szentkúti templomban, hogy ismét töltődjenek Takács Tamás tábori lelkész értékes gondolataival. Szántó József apátplébános örömmel ajánlotta a hívek figyelmébe Tamás atya szikrát szító szavait, aki a keresztút, a legnemesebb vándorlás értelmét fejtette ki szentbeszédében.

„Azért szenvedünk, mert a passió olyan eleme az életnek, amit nem lehet kikerülni.” Tamás atya felhívta a figyelmet azokra a névtelen szentekre, akik csendben, a háttérben teszik a jót és cserébe nem várnak el semmit, nem hirdetik jótéteményeiket. Fontosak a példaképek, szentek, de azok még inkább, akik a rejtekben szenvednek. „A mi nehézségeink hozzájuk képest elenyésző.” Az igazán nagy emberek azok, akik nem a szájkukkal böjtölnek, hanem csendes tettekkel. Már a böjt első napján, hamvazószerdán is hallhattuk az evangéliumban, hogy amikor böjtölünk, ne a külsőségekkel tegyük azt. A nagyböjt a lemondásról is szól, a keresztek által fölülről nézni a világot. Az ember nem ismeri a jövőjét, nem tudja, hogy hány stáció vár még rá életútján, de az igazán értékes órái azok, amikor szenvedett. Mindenkinek magának kell végigjárnia a keresztútját, és teheti azt mosollyal is. „Nem meghalni kell a hiteddel, hanem tovább élni vele.”

A szentbeszédben a nehezen felfogható gondolatokat humorral oldotta fel az előadó, érzékletes példákat állítva elénk őszintén, sallangmentesen. Tamás atya zárógondolataiban arra bíztatta a híveket, hogy ne vegyék vissza azokat a rossz szokásaikat, amelyeket a böjtben levetettek, igyekezzenek megtartani a tisztaságot lelkükben. „Azok vagyunk, akiknek Isten lát minket. „

A szentmisék alatt volt lehetőség szentgyónásra, de aki ezen alkalmakon nem tudott részt venni, legkésőbb szombatig még megteheti. A gyónási alkalmak és a húsvéti szertartások pontos időpontjairól a plébániákon kaphatnak bővebb tájékoztatást.