Életre kelt a Korsós lány szobor

Március 8-án a Szikra Galériában csodálhatták meg az érdeklődök Nagy Tamás művész Korsós lány tükre című festménygyűjteményét. A festőt a jászberényi Korsós lány szobor ihlette, melynek alkotója, Zilahi Zoltán szobrászművész is megjelent a kiállításon.

A megnyitót Szikra István, a galéria tulajdonosa kezdte. Beszédében felkonferálta dr. Egri Mária művészettörténészt, aki bemutatta a festő életútját, később pedig a festmények magyarázatával folytatta a rendezvényt. Nagy Tamás törzsgyökeres jászberényi, főként saját és a város iránti érzelmeiről készít festményeket. Munkássága alatt ez volt a második kiállítása, melyen 12 év anyagát bocsátotta megtekintésre.

2016-03-15_00023.jpg

A képeken megelevenedik a szobor. A festmények főként a művész pillanatnyi lelkivilágát mutatják be. Tükröt tart maga elé a Korsós lány segítségével. A művek megalkotásában saját fotóiból, illetve tapasztalataiból merít. Nem meglepő azonban, hogy találkozhattunk olyan munkával, melyben a festő tehetséges kislánya is közreműködött. A hétéves Evelin a Darabokban című festményben segített édesapjának. A kép címe sokat elárul, mindannyiunk érezte már magát darabokra hullva, ezért is áll közel a látogatókhoz ez a munka. Nagy Tamás kislánya beszélgetésünk során elmondta, hogy büszke édesapjára és nagyon szereti, sokat jelentenek neki a festmények.Talán azért, mert édesapja a családszeretetével és ragaszkodásával alkot. A kép egyediségét továbbá az adja, hogy két technikával készült, akril-, illetve fúvós festékkel.

2016-03-15_00026.jpg

Egri Mária a festő szavait így idézte „Nem vagyok elég érett rá, hogy bárkit, akit a szívembe zártam elengedjem.” Ez a szemlélet megnyilvánul a munkáiban is, a festmények naturális motívumokkal (szív, agy) érzelmileg túlfűtött, valósághű, bár olykor szubjektív ábrázolással az élet mozzanatait igyekszik megmutatni. A pusztalétet drasztikus őszinteséggel, olykor erőteljes színekkel festi vászonra. A Füstben című munkája vehemens eleganciával, izzó lávafolyamként tört be a műterembe. Ilyen és hasonló képekkel kápráztatta el a Szikra Galéria vendégeit. A születés, szerelem, kapcsolatok érzelmeit kristálytisztán tükrözik a festmények. A nagy számban megjelent látogatók néhány festményhez magyarázatot kaptak a megnyitó alatt, hiszen Nagy Tamás alapelve, hogy érthetővé tegye a kiállított darabokat.

2016-03-15_00024.jpg

A festmények március 22-ig tekinthetők meg a Szikra Galériában.