Veszített, de megmaradt a JRK esélye

Nem sikerült jól a Jászberényi Röplabda Klub számára a rájátszás második mérkőzése: az MTK Budapest elleni idegenbeli találkozó nagy részében a fővárosiak domináltak, s végül három szettben győztek. A négy közé jutásról döntő harmadik meccs pénteken lesz városunkban.

Ki ne tudná: az MTK Budapest elleni ütközetnek nem kisebb tétje volt, mint a bajnokság legjobb négy csapata közé jutás kiharcolása. Emlékeztetőül: a két győzelemig tartó párharc első meccsét – óriási izgalmak után – a mieink nyerték meg 3:2-re.

A találkozó Bleicher Nóra nyitásrontásával indult, aztán viszont a Borsos Lili helyett a kezdőcsapatban lehetőséget kapott Milica Krstojevic rögtön kihasználta az első adandó alkalmat a pontszerzésre. Ivana Gardovic Tamara Kmeziccsel szemben bemutatott sáncolása dicséretet érdemlő volt. De említhetnénk Irena Mishonovát is, aki leheletkönnyű ejtéssel vétette magát észre, ennek ellenére Szűcs Kinga nyitásával 5-5-re módosult az eredmény. Sőt a folytatásban is lendületben maradt a vendéglátó, így 12-8-nál időt is kért Deme Gábor. Mindenképp szót érdemelnek a szurkolóink is, akik a munkanap dacára szép számmal elkísérték kedvenceiket a budapesti túrára és fantasztikus hangulatot teremtettek a szinte folyamatos buzdításukkal. Papp Orsolya szerváját nem tudta megfelelően fogadni Ivana Gardovic, ezzel már 15-10 állt az eredményjelzőn, ám Irena Mishonova sáncolásával szemben tehetetlen volt soros riválisunk. Be kell látni, nagy elánnal kezdett az MTK Budapest, melynek szimpatizánsai négy-öt pontos előnynek örülhettek. 18-11-es hazai vezetésnél aztán ismét időkérésre szánta rá magát Deme Gábor. Ennek ellenére tovább nőtt a két csapat közti különbség, mígnem Ivana Gardovic újabb leütéssel nem jelentkezett. Sajnos azonban a másik oldalon Szűcs Kinga is villant: 21-12. Nagyon gyorsan szettlabdához jutott a házigazda, s Papp Orsolya potyalabdájával meg is nyerte a nyitó szettet az MTK Budapest (25-16).

A második játszma elején is lendületben maradt ellenfelünk, melynek eredményeként 4-1-re is vezetett. Kmezics többször is eredményes tudott lenni leütésből, ugyanakkor az MTK mezőnymunkájára kevesebb hiba volt jellemző. Óriási szükség volt Dragana Brkovic váratlan megoldása után két pontot eredményező szervájára is; aztán viszont nyitást rontott szerb feladónk, így 7-6-ra módosult az állás. Pintér Andrea előbb leütésével, majd egy Józsa Zsuzsanna leütési kísérletével szemben bemutatott sáncával bizonyította, lehet rá számítani, de a vezetést továbbra sem sikerült csapatunknak átvenni, egészen 10-11-ig. Kmezics rossz támadás-befejezési kísérlete után immár Hollósy László látta elérkezettnek az időkérést (10-12). Jött egy kívülről tévesnek tűnő játékvezetői ítélet, ám ez is csak néhány pillanatig zavarta meg a mieinket, aztán viszont Ivana Gardovic leütése zárta le ezt a rövid periódust. Milica Krstojevic nyitásrontásával 16-15-re vezettek a fővárosiak. A technikai szünet azonban jött tett Pintér Andreáéknak – centerünk kíméletlen leütése után aztán Józsa Zsuzsanna villant ismételten. Bleicher Nóra és Pintér Andrea hosszú leütése után, 19-16-os MTK-vezetésnél Deme Gábor időt is kért. Ennek ellenére szinte jottányit sem változott a játék képe, továbbra is hazai pont követte a mieink egy-egy eredményes megmozdulását. Bleicher Nóra újabb leütésével is 22-20-ra vezettek Józsa Zsuzsannáék. 24-21-nél ismét szettlabdához jutott az MTK, ki is használta Deme Gábor az időkérési lehetőséget. Milica Krstojevic leütése és Pintér Andrea potyalabdája (24-23) pedig már Hollósy Lászlót sarkallta időkérésre, majd az Ivana Gardoviccsal bemutatott sánccal a második játszmát is behúzta vetélytársunk.

Egy-egy hiba vagy épp pontszerzés elképesztő érzelmeket váltott ki a berényi lányokban – lerítt, micsoda feszültség munkálkodik Ivana Gardovicban, Dragana Brkovicban és persze a többiekben is. Pintér Andrea leütésével 4-4, azonban a következő percek ismét az MTK Budapestről szólt (8-5). Bleicher Nóra pontot érő szervája után nyitást rontott, de aztán kiderült, Józsa is képes olykor hibázni. Kmezics sokadik leütésével 13-9-re módosult az eredmény. Pintér Andrea leütése és Lutter Liza kettős érintése után – Hollósy László időkérése dacára – egyenlített a JRK, aztán jött ismét Kmezics (14-13)… Irena Mishonova és Pintér Andrea is pompás leütést produkált, Józsa hosszú leütési próbálkozásával pedig már 15-16! Irena Mishonova kettes sáncon keresztüljuttatott leütése hihetetlen feszültséget szabadított fel, 15-17-nél időt is kértek a hazaiak. Ám Ivana Gardovicot így sem tudták megzavarni, szervája után azonban nyitásrontás következett (16-18). Józsa nyitásával 19-19-re egyenlített ugyan az MTK Budapest, aztán viszont Irena Mishonova sáncolta Kmezicset, 22-21-es hazai vezetésnél azonban jászsági időkérésre került sor. Milica Krstojevic és Dragana Brkovic révén 22-23-ra fordítottak a Zagyva-partiak, majd Hackl Szilvia rögtön egalizált is. A végjátékot aztán ezúttal is jobban bírta az MTK Budapest, s egy jól kivitelezett szervával végképp eldőlt a meccs végkimenetele, s megérdemelten győzött a fővárosi gárda (25-23).

Ezzel biztossá vált, pénteken 18.30-kor még egyszer összecsapnak a felek Jászberényben. Ekkor lesz a mindent eldöntő harmadik mérkőzés, melynek győztese a legjobb négy közé jut.

MTK Budapest – Jászberényi Röplabda Klub: 3:0 (16, 23, 23).

MTK Budapest: Józsa Zsuzsanna, Papp Orsolya, Hackl Szilvia, Lutter Liza, Tamara Kmezics, Szűcs Kinga. Liberó: Nagy Fanni. Csere: Kilyénfalvi Zsófia, Cicic Marija, Tímár Edit. Vezetőedző: Hollósy László

Jászberényi Röplabda Klub: Pintér Andrea, Irena Mishonova, Bleicher Nóra, Ivana Gardovic, Dragana Brkovic, Milica Krstojevic. Liberó: Lékó Lilla. Csere: Takács Bernadett. Vezetőedző: Deme Gábor.

Hollósy László (MTK): “Talán tudtunk még egy kicsit jobban játszani, mint Jászberényben. Hozzá kell a mérkőzés krónikájához azt tenni, hogy szerintem a Jászberény nem játszott most olyan szinten, mint mondjuk a lenti mérkőzésen, illetve voltak olyan labdamenetek, amikor szerencsénk is volt. De ahogy a közhely is szól, annak van szerencséje, aki tesz érte. Megérdemeltük a győzelmet, de ahogy a lányoknak felhívtam a figyelmét az előző meccset követően is, most is el fogom mondani, hogy a rájátszás egy olyan műfaj, hogy egyik mérkőzésből a másikba esünk. Így ezt a találkozót – leszámítva az atmoszféráját – el kell felejtenünk. A súly rajta van a Jászberényen, nekünk továbbra is a saját játékunkra kell elsődlegesen koncentrálni.”

Deme Gábor (JRK): “Gratulálok az MTK-nak.”