Hallottuk az Univerzum rezgését

Március első péntekén Dálya Gergely avatta be a helyi, csillagászat iránt érdeklődő közösséget a csillagászat legújabb és egyik legmeghatározóbb felfedezéséről.

Az ifjú asztrofizikus közel egy órás előadása hallatán még a laikusok számára is körvonalazódott Albert Einstein általános relativitás elmélete, melyet száz évvel később bizonyítottak be csillagászok a gravitációs hullámok közvetlen észlelésével.

Kalup Csilla, városunk fiatal csillagászolimpikonja köszöntötte a jelen lévőket a városi könyvtár kamaratermében és mutatta be Dálya Gergely előadót. Az ifjú tehetség 2012-ben a rio de janeiro-i csillagászati diákolimpián szerzett bronzérmet és jelenleg az ELTE mesterképzésén készül tehetségének és tudásának kibontakoztatásához. Nem mellesleg tagja a világhírű felfedezésben is részt vállaló csapatnak, az Eötvös Gravity Research Group-nak. S hogy miről is van szó? Erről prezentációjának címe is árulkodik: először hallottuk az Univerzum rezgését.

Szenzációként robbant be a hír a világsajtón keresztül, hogy a csillagászati kutatás új korszaka kezdődött a gravitációs hullámok észlelésével. Magyar idő szerint 2015. szeptember 14-én, 10:50:45-kor két LIGO detektor is észlelte a gravitációs hullámokat, az Egyesült Államokbeli Livingstonban és Hanfordban. A kutatók számításai szerint a gravitációs hullámok két fekete lyuk (29 és 36 Naptömegűek) összeolvadásából keletkeztek, a Földtől 1,2 milliárd fényévnyi távolságra. A felfedezés időpontjában két lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló működött, de három detektor által mért adatok már elegendők lettek volna a pontos helymeghatározáshoz is.

Ahogy azt Einstein is lefektette, a gravitációs hullámok a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozása, ami bizonyítást is nyert annak ellenére, hogy Einstein észlelhetetlennek vélte. A kutatók a gravitációs hullám frekvenciáit hangokká alakították, így mintegy bemutatva az Univerzum hangját, zenéjét. Ezzel a felfedezéssel elkezdődött a gravitációs-hullám csillagászat korszaka. A témában a www.ligo.elte.hu és a www.gravitacioshullam.hu internetes oldalon bővíthetjük ismereteinket.