Mindenki tehetséges

A Lehel Vezér Gimnáziumban immár húszéves hagyomány, hogy a nyolcosztályos képzés tanulói a tizedik évfolyamban vizsgamunkák keretében adnak számot rajz és vizuális kultúra ismeretükből, melyet kiállítással koronáznak meg. Az idén készített alkotásokat február utolsó péntek délutánján az iskola könyvtárában, valamint a galériában rendezett ünnepségen mutatták be hozzátartozóiknak, tanáraiknak és diáktársaiknak a 10. N-esek.

Talán nem meglepő, hogy a nyolc évfolyamos képzésben résztvevő tanulók szerteágazó tehetséggel rendelkeznek. Ebből a sokszínűségből is kaphattunk némi ízelítőt a 10.N osztály bemutatkozó műsora alkalmával. Tanúi lehettünk táncos és zenei produkcióknak, hallhattuk az osztálykórus előadásában Ady Endre megzenésített versét.

201603100020.jpg

Az eseményen megjelenteket Antics István, az intézmény igazgatója köszöntötte a tőle megszokott humorral fűszerezett gondolatai közvetítésével. Megköszönte az osztályfőnök Szabóné Gecse Anikó és Velkeiné Pócz Ilona rajz és vizuális kultúra szaktanár munkáját, akik támogató hátteret biztosítottak a pályamunkák elkészítéséhez. „Ez az ünnepség jelenti a nyugalom szigetét az elmúlt hónapok közoktatásban fellelhető zűrzavaros időszakában”– utalt napjaink oktatást érintő eseményeire az igazgató, majd átadta a szót Velkeiné Pócz Ilona tanárnőnek. A szaktanár elmondta, hogy a hat éven át tartó rajzoktatás befejezéseként nyílott kiállításon azokat az alkotásokat csodálhatjuk meg, melyekben a gyerekek a tantárgyban szerzett ismereteik legjavából adnak számot.

A kiállítás elemeiként a könyvtár interaktív tábláján két kisfilmet tekinthettünk meg, előadást hallhattunk egy elkészített makett háttéranyagáról, megcsodálhattunk egy működő makett vízesést, majd az iskola folyosóin található vitrinekben további kreatív munkákat vehettünk szemügyre. Gyönyörködhettünk ruhakollekciókban, egyedi táskában, épület és jármű makettekben és nagyszerű képekben a galéria falain. A remekműveket Velekiné Pócz Ilona személyre szabottan értékelte. Minden tanuló megkapta a hagyományosan kézzel írott értékelő lapot, melyen szinte kivétel nélkül a legjobb osztályzat kapott helyt. A dokumentum mellé a rajztanárnő mindenkinek ajándékozott egy-egy szívből jövő dicséretet az elkészített munkákért és jó tanácsot a jövőre vonatkozólag. Hangsúlyozta, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak szívből kell létrehozni a megálmodott munkát. „Elsatnyul az az ember, aki nem alkot, nem teremt valamit. Az alkotás lélekemelő, a jól végzett munka öröme építő jellegű” – szólt mindannyiunkhoz zárásképp a rajztanárnő útmutatása.